Rezolucijom Generalne skupštine UN-a od 22. februara 1993. godine, Dan voda se zvanično obilježava 22. marta svake godine, i kao takav zahtijeva pažnju javnosti na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Obilježavanje Svjetskog dana voda jedan je od načina kako na globalnom nivou, u duhu održivog razvoja, podići svijest o važnosti upravljanja vodom za sadašnje, ali i buduće generacije te apelirati na pomoć velikom dijelu svjetske populacije kojima je, nažalost, iz mnogih razloga zdravstveno-ispravna pitka voda nedostupna. Odabirom specifične teme, svake se godine nastoji skrenuti pažnja na pojedine segmente vodne problematike.

Tema Svjetskog dana voda za 2015. godinu je „Voda i održivi razvoj“. Konceptu održivog razvoja danas pripada centralno mesto u razmatranju dugoročne perspektive opstanka i napretka čovječanstva. Održivost, ili održivi razvoj, javlja se ne samo kao preduslov, već i kao krajnji cilj efikasne organizacije brojnih ljudskih aktivnosti na Zemlji.

Možda i najvažniji faktor održivog razvoja je voda. Vodni resurs je, zajedno sa širokim spektrom usluga čiji je sastavni dio, strateški važan u smanjenju siromaštva, ekonomskom razvoju i održivosti ekosistema. Od procesa proizvodnje hrane i energije, korištenja u industrijskim procesima do zaštite biljne, životinjske i ljudske populacije od štetnog djelovanja, voda doprinosi unapređenju životnog standarda i općem dobru društva. Vodni potencijal Bosne i Hercegovine, koji nam stoji na raspolaganju, obavezuje nas na racionalno i odgovorno upravljanje.

Poslije kisika, voda je na drugom mjestu po vitalnoj važnosti za organizam. Od svih tvari, u našem tijelu najviše ima vode koja je temeljna tvar i koja regulira sve važnije procese u našem organizmu. Kod odrasle, normalno uhranjene osobe voda čini više od 60% tjelesne težine, kod novorođene djece i do 75% tjelesne težine. Žene u odnosu prema muškarcima imaju više masnog tkiva i manji težinski postotak vode.

Voda je važna za zdravlje

Poznato je da se voda stalno gubi iz organizma i taj gubitak mora biti nadoknađen. Međutim, mnogi ljudi ne razumiju važnost vode u svakodnevnoj prehrani i kako ona utiče na naše zdravlje, te ne unose preporučenu dnevnu dozu.

Ako niste znali, u organizam trebate unositi minimalno 6 do 8 čaša od 2 dl vode na dan (ili broj čaša od 2 dl = broju kilograma tjelesne težine podijeljen sa 8). Savjetuje se da od ukupnog dnevnog unosa tekućine 2/3 bude voda. S obzirom da je voda najdostupniji i najjeftiniji lijek, njezin redoviti unos ne smijete zanemariti.

Zanimljivosti o vodi
• Jedna litra ulja može zagaditi dva milijuna litara vode.

• U zemljama u razvoju 80 % bolesti je povezano s vodom.

• Petominutnim tuširanjem potroši se oko 100 litara vode.

• Danas je u svijetu oko 100 tisuća kemikalija, a većina ih dospije u vodu.

 

Stoga, čuvajte vodu i ne zaboravite ju svakodnevno konzumirati, a ne samo onda kada ste žedni. Usvojite zdravu naviku i neka voda bude neizostavan dio vaše svakodnevice

World Day

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *