AIRREG – BIOFILTER ZA ČIŠĆENJE ZRAKA

Filteri za čišćenje zraka postaju standardni dodatak kod bioloških uređaja za prečišćavanje otpadnih voda. Biološki uređaj radi optimalno ako se u njemu odvijaju aerobni procesi (gdje je u vodi rastopljeno dovoljno kisika), ako je u vodi dovoljno hranjivih sastojaka i gdje voda nije zagađena toksičnim supstancama koji uništavaju mikroorganizme. U slučaju da uređaj za prečišćavanje ne radi optimalno u njoj počinju anaerobni procesi, gdje nastaje vodikov sulfid (H2S), koji smrdi i kod vrlo niskih koncentracija. U slučaju da je uređaj za prečišćavanje opremljena sa filterom za zrak spriječavamo da se smrad raširi u okolinu.

U zadnje vrijeme se zakonski zahtjevi o ispuštanju industrijskog otpadnog zraka se više pooštravaju, iz tog razloga će biti potrebno ugrađivati filtere za zrak. Sa filterom sprječavamo emisiju štetnih hemikalija u okolinu. Primjeri takvih hemikalija su hlapljive organske supstance. Njihovu dozvoljenu koncentraciju u izlaznom zraku propisuju EU direktiva. Sa filterom za čišćenje zraka omogućujemo da se ne prekorače maksimalne dozvoljene koncentracije štetnih hemikalija u izlaznom zraku.

Osobine:

odstranjivanje zraka ili štetnih hemikalija iz zraka,
odličan omjer cijene i kvalitete,
niska potrošnja električne energije,
brza i jednostavna montaža,
jednostavno održavanje,
dug životni vijek.

Djelovanje:

Prije izrade filtera potrebno je tačno znati kvalitetu zraka iz razloga da se ponudi kvalitetno riješenje odnosno da se prilagodimo zahtjevima naručioca.
Kućište je cilindričnog oblika, izrađeno od armiranog poliestera, nehrđajućeg čelika ili termoplasta. Štetne hemikalije, koje proizvode smrad prolaze uz pomoć ventilatora u filter gdje se prvo nalaze plastično prstenje koji jednakomjerno usmjeravaju zračni tok i odstranjuju vlagu iz zraka. Vlaga na prstenovima kondenzira i skuplja se na dnu posude. Po potrebi se može ispustiti kroz ispusni ventil koji se nalazi na dnu posude.
Razlikujemo dvije vrste aktivnog punila, aktivni ugalj i impregnirani aktivni ugalj. Aktivni ugalj ima veliku specifičnu površinu na kojima se štetne hemikalije apsorbuju. Kod impregniranog aktivnog uglja dolazi do hemiske neutralizacije štetnih hemikalija.
Punilo iz zraka odstranjuje vodikov sulfid, merkaptalne – tiole i ostale tvari, koji nastaju kod raspadanja komunalnih otpadni voda i produkuju smrad. Brzina iskorištenja punila ovisi o ulaznoj koncentraciji štetnih hemikalija i protoka zraka, koji se lako regulira. Punilo se nakon iskorištenja zamjene sa novim, iskorišteno punilo se smatra specijalnim otpadom.
Rezultat je čist zrak bez neprijatnog mirisa.

Ugradnja:

Filteri su samostojeći. Moraju biti postavljeni na betonsku ploču odgovarajuće veličine. Potrebno je filter montirati na dostupnom mjestu zbog održavanja i mjenjanja punila.
Biofilter za čišćenje zraka

Tehnički podaci:

1. KUĆIŠTE
2. REŠETKE
3. PLASTIČNI PRSTENOVI
4. TEKSTILNI FILTER
5. PUNILO 1
6. PUNILO 2
7. VENTILATOR

model maksimalni protok (m3/h) promjer D(mm) visina filtra H(mm) količina punila (kg)
AIRREG 20 20 300 450 10
AIRREG 50 50 400 500 25
AIRREG 100 100 500 800 50
AIRREG 200 200 600 1100 100
AIRREG 400 400 800 1200 200
AIRREG 800 800 1000 1400 380
AIRREG 1000 1000 1000 1800 480