Donacija opreme za praktično izvođenje nastave

Donacija opreme za praktično izvođenje nastave


 

 

Dana 06. aprila 2023. godine dugogodišnji prijatelj Arhitektonsko–građevinsko-geodetskog fakulteta, Kompanija Regeneracija prijatelj okoliša d.o.o. dodijelili su novu opremu za praktični dio nastave koja će se u budućnosti koristiti za potrebe nastave na Hidrotehničkom usmjerenju.

Radi se o opremi koja je izgrađena u fabrici Kompanije Regeneracije u Velikoj Kladuši. Oprema se sastoji od kanala koji se završava sa kružnim radijusom, odnosno riječ je o prototipu modela ski-odskoka, kao evakuacionom objektu za evakuaciju velikih voda. Ovaj prototip objekta treba da omogući izvođenje praktičnih vježbi na predmetu Hidrotehničke konstrukcije. Oprema je izgrađena od polietilena koji se danas često koristi za izradu različitih objekata i elemenata u hidrotehnici, što je jedna od djelatnosti Kompanije Regeneracija. 

Ovom bogatom donacijom Kompanije Regeneracija d.o.o potvrdila je još jednom uspješnu saradnju sa AGGF-om, i na taj način kvalitet nastave učinila još boljim. Donacijom opreme stvoreni su uslovi za  dodatno opremanje hidrotehničke laboratorije koja treba da omogući veći kvalitet nastavnog i obrazovnog procesa.

Predstavnici Kompanije Regeneracija izrazili su veliku želju za daljom saradnjom sa AGGF-om, i poželjeli studentima uspješan rad sa opremom, da steknu što više praktičnog znanja. 

 

 

https://aggf.unibl.org/sr-lat/vesti/2023/04/donaciji-opreme-kompanije-regeneracija-arhitektonsko-gradjevinsko-geodetskom-fakultetu-univerziteta-u-banjoj-luci

 

Read more
Potpisan vrijedan Ugovor sa općinom Grude

Potpisan vrijedan Ugovor sa općinom Grude


Preduzeće „Regeneracija“ d.o.o. Velika Kladuša već 16 godina uspješno posluje i razvija prepoznatljive i kvalitetne proizvode za prečišćavanje oborinskih, fekalnih i tehnoloških voda po vrhunskim svjetskim i evropskim standardima. Proizvodi “Regeneracije” dio su najvećih infrastrukturnih projekata u BiH i zemljama regiona, a prije nekoliko dana potpisan je značajan ugovor sa općinom Grude. Naime, u četvrtak, 10.juna u prostorijama općine Grude načelnik Ljubo Grizelj s direktorom poduzeća „Regeneracija“ d.o.o. Velika Kladuša Edinom Miljkovićem potpisao je Ugovor o izvođenju radova sanacije uređaja otpadnih voda Faza II. Iznos ugovorenih radova je 554.422,05 KM s PDV-om.

 

Preuzeto od : www.radiovkladusa.ba

Read more
Regeneracija donirala opremu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu

Regeneracija donirala opremu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu


Dana 05. juna 2020. godine u prostorijama Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, kompanija Regeneracija d.o.o donirala je opremu za praktični dio nastave koja će se u budućnosti izvoditi na Hidrotehničkom usmjerenju.

Donacijom opreme stvoreni su još kvalitetniji uslovi za izvođenje praktične nastave na predmetima koji se izvode na Hidrotehničkom usmjerenju. Na ovaj način biće omogućeno studentima da uz teorijsko znanje povežu sa praktičnim dijelom vježbi na konkretnim sistemima koji se sreću u praksi. Regeneracija d.o.o donirala je opremu koja se odnosi na hidraulički sistem podpritiskom i to dva rezervoara prečnika 50cm, spojna cijev DN80mm i zatvarač radi kontrole sistema i sl.

Read more
Portal Akta.ba o nama : Regeneracija d.o.o. lider odvodnje

Portal Akta.ba o nama : Regeneracija d.o.o. lider odvodnje


Priča Regeneracije započinje 2005. godine i za skoro 15 godina postojanja razvili su prepoznatljive i kvalitetne proizvode za prečišćavanje oborinskih, fekalnih i tehnoloških voda.

Proizvodnja kao i sami proizvodi su po vrhunskim svjetskim i evropskim standardima te osim eksternih kontrola veliku pažnju pridaju internim kontrolama u vlastitom laboratoriju. Kontinuirano rade na implementaciji razvijanja novih tehnologija, jer proizvodnja je sama po sebi izazov i velika je odgovornost da kao domaći bh. brend postave primjer drugima. Uspješno ostvaruju zadane ciljeve pa su tako početkom 2019. godine otvorili ogranak Regeneracije u Crnoj Gori na adresi Rozino/XVI ulica, Mainski put 85310 Budva. Do danas su na tom području stekli značajne reference gdje su prisutni njihovi proizvodi kako na manjim projektima tako i na onim većim kao što je izgradnja autoputa Bar – Boljare, gdje su isporučili preko 30 separatora i cisternih za incidente vode od 50 m3.

Također, u martu 2020. godine otvorili su veleprodajno skladište u Sarajevu tačnije u Rajlovcu na adresi Safeta Zajke br. 257 A (pored magistralne ceste ) gdje imaju široki asortiman svojih proizvoda, trgovačke robe, kao i proizvoda za koje su zastupnici u BiH.

Postali su prepoznatljivi u zemljama regije, a svih ovih godina rada zastupljeni su u Hrvatskoj  sa svojom partnerskom kompanijom Compra d.o.o. Karlovac gdje učestvuju na mnogobrojnim projektima sa svojim asortimanom. Proizvodi su zaista jedinstveni, stoga moramo izdvojiti neke od njih.

U Vrhovcu kod Karlovca isporučili su armirano poliestersku vodospremu DN 2400 x 10,5 m, SN 10 000 zapremine 40 m3. Vodosprema je opremljena HUBER podmorničkim oknom kružnog otvora DN 800.

U Baniji pored Petrinje ugradili su više armirano poliesterskih taložnica prečnika 2 m DN 2000 i visine 6500 mm sa zapornicama DN 1000.

U Čagru pokraj Delnica isporučili su armirano poliestersku crpnu stanicu DN 2000 x 3500 mm sa kompletnom opremom. Crpna stanica je tipska podzemna stanica za povišenje tlaka u mreži za snabdjevanje pitkom vodom. U okno je ugrađeno kompaktno postrojenje za povišenje tlaka.

U središtu njihove poslovne filozofije je uvijek čovjek i kvalitet proizvoda gdje kontinuirano ulažu u edukaciju i razvoj, te nastoje biti drugačiji i okrenuti se inovacijama.

Novonastala situacija globalne pandemije COVID-19 promijenila je i poremetila tokove poslovanja i planiranja. Poštivajući sve izdate mjere i preporuke nadležnih institucija Regeneracija d.o.o. i dalje aktivno radi na svim gradilištima i isporučuje prema planu.

Read more
Izvođenje pripremnih radova za izgradnju bloka 7 TE Tuzla

Izvođenje pripremnih radova za izgradnju bloka 7 TE Tuzla


Blok 7 snage 450 MW električne energije i 270 MW toplotne energije, najveći je poslijeratni projekat JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo i jedna od najvećih investicija u BiH.

 

Blok 7 će graditi kineski  Konzorcij China Gezhouba Group Company Limited Peking (lider Konzorcija) i Gedi – Guandong Electric Power Design Institute (član Konzorcija). Posao je ugovoren po principu „ ključ u ruke“, a planirani rok za izgradnju Bloka 7 je  56 mjeseci.

 

S planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.756 GWh i 390,9 GWh toplotne energije,  zamjenski Blok 7 biće efikasniji i po svim performansama iznad postojećih kapaciteta TE „Tuzla“. U potpunosti će nadomjestiti proizvodnju električne, kao i toplotne energije, prvenstveno za Lukavac i Tuzlu, te omogućiti razvoj sistema toplifikacije Grada Živinice u narednom periodu.

 

Prednosti izgradnje Bloka 7 su  zamjena za postojeće blokove koji izlaze iz pogona i jednaka proizvodnju energije uz manju potrošnju uglja, kontinuitet  proizvodnje uglja i prestrukturiranje rudnika uglja,  rad u kogeneraciji čime se obezbijeđuje dugoročno snabdijevanje toplotnom energijom okolnih gradova te povećanje energetske efikasnosti i u skladu s tim smanjenje emisija zagađujućih materija.

 

Po svim tehničko – tehnološkim parametrima Blok 7 je usklađen s najstožijim zahtjevima evropskih direktiva i domaćim zakonodavstvom.

Projektovan je kao objekat koji zadovoljava zahtjeve savremenog ekološki prihvatljivog proizvođača električne energije u koji će biti ugrađena najsavremenija tehnologija.

 

U izgradnji će biti primjenjene  BAT (Best Available Techniques), najbolje raspoložive tehnike za postrojenja za sagorijevanje, koje osiguravaju da emisija polutanata u zrak, vodu i tlo bude ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i zahtjeva legislative EU i BiH.

Realizacija projekta izgradnje Bloka 7 je od presudnog značaja za energetsku sigurnost  i opstanak rudnika uglja.Izgradnja ovog velikog objekta omogućava razvojne  šanse za domaću privredu, budući da njegovu realizaciju prati niz drugih projekata, što u konačnici doprinosi očuvanju radnih mjesta i stvara perspektive za nova zapošljavanja.

Realizacija projekta pozitivno će se odraziti na razvoj komunalne infrastrukture i unapređenje standarda života stanovništva u lokalnoj zajednici.

Firma Regeneracija isporučuje reviziona okna kao i žablje poklopce na navedenom projektu.

Isporučeno 40 revizionih okana DN 1500 i DN 2000

Žablji poklopci DN 1500.

 

 

Realizacija projekta pozitivno će se odraziti na razvoj komunalne infrastrukture i unapređenje standarda života stanovništva u lokalnoj zajednic

Read more
OBAVIJEST O OTVARANJU SKLADIŠTA U SARAJEVU

OBAVIJEST O OTVARANJU SKLADIŠTA U SARAJEVU


Obavještavamo cijenjene kolege i kupce da je firma Regeneracija d.o.o. u mjesecu martu otvorila veleprodajno skladište u Rajlovcu, na adresi Safeta Zajke br.257 A (pored magistralne ceste).
S tim u vezi, slobodni smo Vas pozvati da nas posjetite i uvjerite se u širok asortiman naših proizvoda .
Proizvodi koje Vam možemo ponuditi su:
1. cijevni materijal:
– GRP (poliester);
– PP (polipropilen);
– PE (polietilen);
– PVC.
2. poklopce šahtova;
3. slivne rešetke;
4. razne vrste kanalica (polimer betonske, GRP);
5. rezervoare za pitku i tehničku vodu;
6. septičke jame;
7. vodomjerne šahtove;
8. separatore;
9. reviziona okna i pjeskolove.

Radujemo se Vašoj posjeti.

Sve informacije možete dobiti na kontakt:

Telefon: 033/744-182
033/744-183
061/247-804

Read more
Prezentacija za studente Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banja Luci

Prezentacija za studente Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banja Luci


Dana 27. februara 2020. godine u prostorijama Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, Kompanija Regeneracija prijatelj okoliša d.o.o., Velika Kladuša je održala prigodnu prezentaciju. Prezentaciji je održana studentima druge, treće godine studijskog programa Građevinarstvo, i četvrte godine Hidrotehničkog usmjerenja, u prisustvu pratnji nastavnika i saradnika.

Kompanija Regeneracija d.o.o osnovana je 2005 godine, i u posjeti AGGF-u je predstavila svoju poslovnu djelatnost gdje je predstavila svoje proizvode kao i uređaje za prečišćavanje otpadnih i kišnih voda u vodovodnim sistemima, kao i sistema za odvodnjavanje mostova i puteva.

Čilj prezentacije jeste upoznavanje sa proizvodima Kompanije Regeneracija d.o.o, kao i mogućnosti primjene tehničkih rješenja u inženjerskim problemima. Prikazani su primjeri realizovanih značajnih objekata na području Republike Srpske i regiona.

Nakon završene prezentacije studenti su aktivno učestvovali u diskusiji, ujedno stekli nova praktična znanja iz prakse.

Razmatrana je i mogućnost buduće saradnje između Kompanije Regeneracija d.o.o i AGGF-A, ovom prilikom studentima su uručeni pokloni Kompanije Regeneracija d.o.o!

Read more
„Voda i priroda“

„Voda i priroda“


Firma Regeneracija d.o.o. je učestvovala kao jedan od izlagača na zajedničkoj balkanskoj konferenciji i sajmu pod nazivom „Voda i priroda“, koji je organiziralo udruženje vodovoda Albanije SHUKALB i Kosova SHUKOS, u Tirani u periodu od 7. do 9. Novembra 2018. godine.

Tokom trajanja sajma i konferencije, štand naše kompanije je bio veoma posjećen, te je izazvao velika interesovanja učesnika konferencije i posjetilaca u proizvode firme.

Read more
RENEXPO BIH

RENEXPO BIH


U Sarajevu u periodu od 24. do 25. Oktobra 2018. godine održan je 5. Međunarodni sajam i konferencije RENEXPO BiH na temu obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, zaštiti životne sredine i upravljanju vodama.

Firma Regeneracija d.o.o. je po prvi put zauzela učešće na ovogodišnjem sajmu i konferenciji „Održivo upravljanje vodama – Vodosnabdijevanje, odvodnja i tretman otpadnih voda u BiH, sa temom „Pozitivni primjeri prihvata i prečišćavanja sanitarno fekalnih i oborinskih voda na području BiH“.

Read more
Novi certifikati

Novi certifikati


Nakon uspješno sprovedenog recertifikacijskog audita, kompaniji Regeneracija iz Velike Kladuše svečano je uručen certifikat za sistem upravljanja kvalitetom i okolišem prema zahtjevima međunarodnih normi.
Svečana dodjela certifikata EN ISO 9001:2015 i EN ISO 14001:2015. održana je dana 13. septembrau Sarajevu, gdje je direktor TUVADRIA Sarajevo Muamer Peljto certifikat uručio direktoru Regeneracije Edinu Miljkoviću.

Obnovom certifikata, Regeneracija je potvrdila svoje temeljno opredjeljenje za trajnim unapređivanjem kvalitete vlastitog rada i postupanja, a sa ciljem zadovoljavanja potreba i očekivanja svojih korisnika njezinih usluga.

Read more
Nova oprema u našoj laboratoriji

Nova oprema u našoj laboratoriji


Od sada u našoj laboratoriji vršimo ispitivanja GRP, PE i PP materijala na istezanje, pritisak i savijanje pomoću univerzalne kidalice, zahvaljujući projektu:
“UNAPREĐENJE I PROMOCIJA PROCESA PROIZVODNJE KUPOVINOM NOVE MAŠINE” gdje su sufinansijeri projekta bili Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i UNDP.

 

Read more
IX transferzala

IX transferzala


Regeneracija je, kao odobreni podizvođač radova, sredinom februara 2018. godine počela sa izvođenjem radova na projektu izrade odvodnje na IX transverzali u Sarajevu, koja će povezivati prostor Boljakovog Potoka sa Alipašinim Poljem i omogućiti bolju unutargradsku saobraćajnu komunikaciju.

Radovi se odnose na dionicu koja polazi od Ulice Džemala Bijedića do spoja sa rondoom, uključujući i rekonstrukciju raskrsnica sa ulicama Džemala Bijedića i Safeta Zajke.

Deveta transverzala jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata iz oblasti saobraćaja, koji Općina Novi Grad realizuje zajedno sa Direkcijom za puteve KS-a.

Investitor na ovom projektu je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo a generalni izvođač je firma Euro Asfalt doo Sarajevo.

Read more
Južna longitudinala Sarajevo

Južna longitudinala Sarajevo


Regeneracija je u decembru 2017. počela sa izvođenjem radova na projektu izrade odvodnje na rondou na Južnoj longitudinali u Sarajevu.

Investitor na ovom projektu je Kantonalna direkcija za ceste a generalni izvođač je firma Euro Asfalt doo Sarajevo

Kružni tok imat će pet pothodnika, koji će biti opremljeni videonadzorom.

Read more
Projekat Poljine Hills

Projekat Poljine Hills


Regeneracija je u proljeće 2017. godine počela sa građevinskim radovima na instalaciji fekalne i oborinske kanalizacije na projektu izgradnju naselja Poljine Hills u Sarajevu.

Naselje bi po završetku radova trebalo imati 10 stambenih zgrada sa ukupno 260 stanova, 20 poslovnih prostora i 280 garažnih mjesta.

Investitor projekta je firma Shad Invest doo Sarajevo.

Radovi na izgradnji fekalne i oborinske kanalizacije

Read more
Novi proizvod

Novi proizvod


Naša kompanije je u septembru 2017. počela sa proizvodnjom novih proizvoda – plastičnih posuda (spremnika), koji su izrađeni od polietilena visoke gustoće i polipropilena a koriste se za skladištenje tečnosti (rezervoari za gorivo, vodu, naftu) kao i za agresivne hemikalije i rasute materijale u hemijskoj industriji. Vise o njima na linku: https://regeneracija.ba/proizvodi/plasticni-spremnici/

Read more
Prezentacija u Fondu za zaštitu okoliša

Prezentacija u Fondu za zaštitu okoliša


Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH organizirao je danas u Sarajevu prezentaciju novog Pravilnika o tehničkim svojstvima građevinskih proizvoda koji se projektiraju i ugrađuju u sistem odvodnje i pročišćavanja oborinskih i otpadnih voda. Nervin Dacić iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja naglasio je da Pravilnik prati norme EU i da je jednostavan za primjenu te da treba biti obrazac za daljnji rad..
Pročitajte više na: http://avaz.ba/vijesti/bih/299996/novi-pravilnik-o-gradevinskim-proizvodima-u-vodozastiti-propisane-norme-koje-moraju-biti-ispunjene

Read more
Projekat odvodnje na autoputu Vc dionica Svilaj – Odžak

Projekat odvodnje na autoputu Vc dionica Svilaj – Odžak


U martu 2017 Regeneracija d.o.o. je ugovorila sa firmom Strabag doo Sarajevo projekat odvodnje na autoputu Vc, dionica Svilaj – Odžak na kojem će biti isporučeno i ugrađeno preko 1000 pjeskolova naše kompanije, 400 šahtova, te 25 separatora. Ukupna dužina dionice je 11 km.

Radovi na projektu su počeli u aprilu a završetak projekta je planiran za kraj augusta 2017. godine.

Read more
Nove licence za nas!

Nove licence za nas!


Ponosni smo na važne licence za našu kompaniju, naime firma Regeneracija doo dobila je licence od Federalnog ministarstva prostornog uređenja za obavljanje slijedećih djelatnosti:

–        vanjske instalacije vodovodnih sistema i pripadajućih objekata,

–        vanjske instalacije kanalizacionih sistema i pripadajućih objekata,

–        uvođenje unutrašnjih instalacija vodovoda i kanalizacije,

–        odvodnja cesta (unutrašnja i vanjska).

Pored ove licence, od istog ministarstva smo dobili licencu za obavljanje djelatnosti

–        mostovske odvodnje.

Read more
Visit to the JeC World 2017

Visit to the JeC World 2017


Regeneracija team visiting the JeC World 2017, largest composites show in the world that covers the whole composites value chain from raw material to processors and final products.

The Innovation Planets <http://www.jeccomposites.com/events/jec-world-2017/end-user-focus/presentation> will illustrate 4 major applicative markets: Aerospace, Construction & Building, Automotive & Land Transportation and Better Living including energy, sustainability, sports and leisure, medical, consumer goods.

Read more
A 100% product of Bosnia-Herzegovina, and in accordance with European EN Standards

A 100% product of Bosnia-Herzegovina, and in accordance with European EN Standards


Company Regeneration Ltd. continues with the trend of organizing educational presentations, and after Sarajevo and Banja Luka, on June 11th 2015 educational presentation was held in cooperation with the Institute for Standardization of Bosnia and Herzegovina at Tuzla Hotel in Tuzla.

Themes of presentation were:

 • ”Cleaning system of sanitary-faecal water, rainwater and technological water, with reference to national legislation in accordance with European EN standards” theme presenter was Technical Director of Regeneration Ltd. Mirzet Beganović,
 • The role and importance of the Institute for standardization of B-H in infrastructure quallity”, theme presenter was Goran Tešanović, assistant director of conformity assessment at Institute for standardization of Bosnia and Herzegovina.

Proof that educational presentation of this character is very much needed (plus it is a domestic company) is the fact that it had more than 100 guests from the public sector as well as from private companies from around the Tuzla Canton.

100% domestic

Company Regeneration ltd. is a local Bosnian company with headquarters in Velika Kladusa, established in 2005.

The main activity is manufacture and installation of wastewater and precipitation water treatments, and making water systems.

Regeneration Ltd., as domestic Bosnia-Herzegovinian company, is the leader in this industry and has expanded its activities on the drainage of roads and bridges.

Regeneration currently employs 60 people who represent a young and enthusiastic team, which in its technological process apply all the innovations in this field, achieving respectable productivity and quality of their products and services. All work processes are accompanied by quality management system EN ISO 9001, which was introduced in 2008.

Protection and improvement of the environment and natural resources is carried out by applying standard EN ISO 14001, which was introduced as an integrated system of quality management and environmental protection in 2012.

This is continuation of a series of educational presentations organized by Regeneracija BH team, and the plan is for this trend to continue in other cities in Bosnia and Herzegovina.

Read more
Educational presentations

Educational presentations


On April 20th 2015, at the Hotel Europa in Sarajevo our company has continued with the series of educational presentations in the field of “Technology of sanitary-faecal, rainwater and technological water treatment, with reference to national legislation in accordance with European EN Standards.

Guest of presentation Mr. Tešanović, assistant director of conformity assessment Institute for Standardization of Bosnia and Herzegovina gave a presentation on topic “The role and importance of standards and standardization in the technical regulations and conformity assessment”.

The aim of presentation was to educate on topics in the field of legal regulations and technology of purification of wastewater and precipitation water.

The presentation was attended by 40 participants who had the opportunity to learn about the importance of application of biological devices for wastewater, and precipitation water treatment, as well as on how national legislation is addressing this area.

After the educational presentation, the guests were invited for lunch.

Read more
Support domestic products!!

Support domestic products!!


We are pleased to inform you that our company in the previous period participated in the “18th International Economy Fair” held in mostar from 14th to 18th of April 2015, and at the 6th fair of business and trade “gGrapos – Expo” held in Gračanica from 21st to 24th of April 2015, where we acquainted visitors with the quality of our products and the possibility of economic cooperation.

Participants were introduced with the current activities of our company and the importance of this very important area and the importance of use of biological devices for wastewater treatment and precipitation water treatment, as well as all other products offered by Regeneracija.

Also we would like to inform you that our company in the upcoming period will be introduced at two fairs: 13th Lukavac tourism fair called “List” in 2015, which will be held in the period from May 7th to 9th 2015 in Lukavac, and at the 11th trade fair “Business 2015” Tešanj in the period May 21st – 23rd 2015. We hereby invite you to visit us and be our guests at these fairs.

We plan to introduce ourselves also at other meetings of businessmen throughout Bosnia and Herzegovina.

As a domestic company we consider it our duty to be present at gatherings of businessmen, and to support the organization of national fair activities.

REGENERACIJA-FRIEND OF THE ENVIRONMENT

Read more
Invitation to international economic fair Mostar 2015.

Invitation to international economic fair Mostar 2015.


Dear sirs,

We invite you to participate at the 18th International Economic Fair to be held from

April 14th  to 18th 2015 in Mostar.

As a domestic manufacturer we will present our product range such as devices for treatment of oily water (Aquareg separators), biological devices for treatment of sanitary fecal waters (SBR), bio filters, pumping stations, cisterns, manholes, water treatment technology …

Download Invitation to International Economic Fair Mostar 2015.

Read more
World Water Day 2015 Mostar

World Water Day 2015 Mostar


Agency for water region of the Adriatic sea Mostar hosted a working meeting in Mostar (20/03/2015), which is organized jointly by the entity line ministries and institutions of the water sector in the Federation B-H, and the Serb Republic.

Water day and its marking is very important, not only manifestationally it should become a celebration at all levels in the institutions that deal with these issues. Everything we do in relation to the water would have to be sustainable as long as possible for future generations, and where there are problems we need to improve our approaches and increase willingness to respond to the phenomena of climate change.

The UN general assembly’s resolution of 22 february 1993 decided that march 22 each year is marked as world water day, and that on that day, around the world, attention is specifically drawn to the problems related to water and water resources, provided that it is celebrated every year with another motto.

This year’s World water day is celebrated under the theme “Water and Sustainable Development” which aims to once again draw attention to the importance of water, and to call the entire international public for the sustainable management of drinking water resources.

At this year’s event among others, company Regeneracija was present which shows that we’re socially responsible company and our goal is to raise public awareness for waste water treatment.

Regeneracija was present with its production program, both in the treatment of sanitary fecal waters and in the sector of purification precipitation waters.

Read more
Word Day

Word Day


UN General Assembly resolution of February 22nd 1993, World Water Day is officially celebrated on March 22nd of each year, and as such requires public attention at local, national, regional and international levels.

Marking of World Water Day is one of the ways to globally, in the spirit of sustainable development, raise awareness about the importance of water management for the present, but also future generations, and also to appeal for help for a large part of the world’s population which, unfortunately, for many reasons do not have drinking water. By selecting a specific topic, each year seeks attention is drawn to individual segments of water issues.

The theme of World Water Day in 2015 is  “Water and Sustainable Development”. The concept of sustainable development today has a central place in reviewing long-term prospects of survival and progress of mankind. Sustainability, or sustainable development, occurs not only as a prerequisite, but also as the ultimate goal of effective organization of a number of human activities on Earth.

Perhaps the most important factor for sustainable development of is water. Water resource is is strategically important in poverty reduction, economic development and sustainability of ecosystems.

Water contributes to the improvement of living standards and the common good of society all the way from process of food production and energy, it’s use in industrial processes to protection of plant, animal and human population from the harmful effects. Water potential of Bosnia and Herzegovina obliges us to rational and responsible management.

After oxygen, water has the second most vital importance to our organism. Of all the substances in our body the most of it is water, which is an essential ingredient for controlling all the important processes in our body. In adult normal weight person water makes up more than 60% of body weight, in newborns water makes up to 75% of body weight. Women compared to men have more body fat and lower weight percentage of water.

 

Water is important for the health

It is a known fact that water is constantly being lost from our body, and that this loss must be compensated. However, many people do not understand the importance of water in everyday nutrition and how it affects our health, and do not enter the recommended daily dose.

People must take at least 6 to 8 glasses of 2 dl water a day (or a number of glasses of 2 dl = number of kilograms of body weight divided by 8). It is advised that the total daily fluid intake is 2/3 water. Since water is the most accessible and cheapest remedy, its regular intake can not be ignored.

Interesting facts about water:

 • One liter of oil can contaminate two million liters of water.
 • In developing countries 80% disease is the associated with water.
 • Five-minute shower consumes about 100 liters of water.
 • Today there is abouth 100,000 chemicals in the world, and most of them fall into the water.

Therefore, cherish the water and do not forget to consume it every day, not just when you’re thirsty. Make a healthy habit and let water be an indispensable part of your everyday life.

Read more
100% BiH proizvod po evropskim EN normama

100% BiH proizvod po evropskim EN normama


Company Regeneration Ltd. continues with the trend of the organization of educational presentations, and this time in cooperation with the Institute for Standardization of Bosnia and Herzegovina educational presentation took place on March 12th 2015 at the hotel Bosna in Banja Luka.

Presentation topics were::

 • ”Cleaning system of sanitary-faecal water, rainwater and technological water, with reference to national legislation in accordance with European EN standards” theme presenter was Technical Director of Regeneration Ltd. Mirzet Beganović.
 • “The role and importance of the Institute for Standardization in infrastructure quality”, the topic was presented by Mr. Goran Tešanović, assistant director of conformity assessment Institute for Standardization of Bosnia and Herzegovina

This presentation was attended by more than 100 guests from the public sector as well as from private companies from Banja Luka and its surroundings.

100% HOMEMADE

Company regeneration ltd. Is local bosnian company with headquarters in Velika Kladusa, established in 2005.

The main activity is manufacture and installation of wastewater and precipitation water treatments, and making water systems.

Regeneration Ltd., as domestic Bosnia-Herzegovinian company, is the leader in this industry and has expanded its activities on the drainage of roads and bridges.

Regeneration currently employs 60 people who represent a young and enthusiastic team, which in its technological process apply all the innovations in this field, achieving respectable productivity and quality of their products and services. All work processes are accompanied by quality management system EN ISO 9001, which was introduced in 2008.

Protection and improvement of the environment and natural resources is carried out by applying standard EN ISO 14001, which was introduced as an integrated system of quality management and environmental protection in 2012.

This is continuation of a series of educational presentations organized by Regeneracija BH team, and the plan is for this trend to continue in other cities in Bosnia and Herzegovina.

Read more
100% BiH proizvod po evropskim EN normama

100% BiH proizvod po evropskim EN normama


Firma Regeneracija d.o.o. u saradnji sa Institutom za standardizaciju Bosne i Hercegovine održala je u četvrtak 06.11.2014.god. edukativnu prezentaciju u hotelu Hollywood, općina Ilidža.

Teme prezentacije su bile:

– ”Tehnologija prečišćavanja sanitarno-fekalnih, oborinskih i tehnoloških voda, uz osvrt na domaću zakonsku regulativu u skladu sa evropskim EN normama”, prezentator teme je bio tehnički direktor Regeneracije d.o.o. gospodin Mirzet Beganović,

– «Uloga i značaj Instituta za standardizaciju BiH u infrastrukturi kvaliteta». Prezentator teme je gospodin Goran Tešanović, pomoćnik direktora za ocjenu usklađenosti Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine.

Na navedenoj prezentaciji je bilo prisutno 120 zvanica, iz javnog sektora kao i iz privatnih bosansko-hercegovačkih firmi.

100% DOMAĆE

Kompanija “Regeneracija d.o.o.” je domaća bosansko-hercegovačka kompanija sa sjedištem u Velikoj Kladuši, osnovana je 2005 godine. Osnovna djelatnost je proizvodnja i instaliranje uređaja za pročišćavanje otpadnih i oborinskih voda i izradu vodovodnih sistema. Regeneracija, kao domaća bosansko-hercegovačka kompanija, je lider u ovoj branši, do danas je proširila svoju djelatnost i na odvodnju puteva i mostova.

Regeneracija trenutno upošljava 75 radnika i predstavljaju jedan mlad i poletan tim, koji u svom tehnološkom procesu primjenjuju sve inovacije iz ove oblasti, postižući respektabilnu produktivnost i kvalitet svojih proizvoda i usluga.

Svi radni procesi do finalne izvedbe su popraćeni sistemom upravljanja kvalitetom EN ISO 9001 koji je uveden 2008.

Zaštita i unapređenje okoliša i prirodnih resursa se provodi primjenom normi EN ISO 14 001, koji je uveden kao integrisani sistem upravljanja kvalitetom i zaštitom okoliša 2012.

Read more
Linijska odvodnja

Linijska odvodnja


Kompanija Regeneracija d.o.o. je generelani zastupnik MEA Water Management GmbH Aichach koncerna, koja u paleti svojih proizvoda ima i proizvodnju kanala za linijsku odvodnju, za što su drugi u svijetu po godišnjem prometu.

Kanali koje MEA ima u svom programu su pretežno izrađeni od materijala koji je otporan na habanje, so i štetne materije na saobraćajnicama, a to je polimerbeton. Navedene kanalice (polimerbetonske) su klase opterećenja do F900 i praktične su za saobraćajnice i aerodrome.

Pored polimerbetona zavidno mjesto pripada i kanalicama koje su izrađene od GRP (poliestera), sa klasom opterećenja do E600.

Ostali program linijske odvodnje sačinjavaju kanali sa različitim rešetkama (pocinčanim, lijevanoželjeznim, kompozitnim..), kao i sistem linijske odvonje sa nazivom PARKING-GARAŽA, koji su interesantni zbog visine kanalice koja može biti  30 mm.

Read more
ZEPS 2014 (reportaža)

ZEPS 2014 (reportaža)


Još jednom potvrdjen status generalnog bosanskohercegovačkog sajma

Kao i prethodnih dvadeset i ove godine, u prvoj sedmici oktobra, Zenica je bila domaćin dvije uspješno organizovane privredne manifestacije i to 21. sajma ZEPS i 11. mudjunarodnog sajma metala Zeps…

Nastavi čitati…

Read more
21 Generalni BH sajam ZEPS 2014

21 Generalni BH sajam ZEPS 2014


21 Generalni BH sajam ZEPS 2014

Na ovogodišnjem 21-om Generalnom BH sajmu ZEPS 2014 jedan  od izlagača je bila i Regeneracija  Velika Kladuša. Kao i svake godine među mnogobrojnim izlagačima,kako domaćim tako i inostranim, domaći proizvodi su prepoznati i Regeneracija opet dobija priznanje za promociju.

Na ovogodišnjem sajmu Regeneracija se predstavila sa nekoliko domaćih proizvoda između kojih su bili Prepumpna stanica, Separator ulja i masti,  Reviziono okno (šaht), kao i niz drugih proizvoda.

Kao domaći proizvođači uređaja za tretman otpadnih voda, vodovodnih sistema, i ostalih proizvoda, koji trenutno upošljava 80 radnika, nastojimo da podržimo domaću (lokalnu) zajednicu kroz prisustvo na svim sajmovima U Bosni i Hercegovini.

Svako na svoj način treba podržati DOMAĆE.

Read more
Nagrada za Regeneraciju

Nagrada za Regeneraciju


Martin Raguž, Najeuropljanin u BiH i Edin Behrić, Lider nove generacije

Akademijom „Vrijeme je za Evropu i regionalnu saradnju“ Evropski pokret u Bosni i Hercegovini obilježio je ju srijedu, 07. maja, Dan Evrope u BiH. Akademija je održana u Hotelu „Hollywood“ na Ilidži. Tokom akademije dodijeljena su priznanja brojnim laureatima Evropskog pokreta iz Bosne i Hercegovine i regiona.

 

Načelnik općine Velika Kladuša Edin Behrić proglašen je „liderom nove generacije“ od strane Evropskog pokreta u BiH. Nagrađeno je i velikokladuško preduzeće „Regeneracija“ u kategoriji „Evropska kompanija BiH 2014“.

Među nagrađenima su se našli ambasadori, bivši i sadašnji ministri u zemlji i regionu, načelnici općina, mediji, umjetnici i drugi pojedinci. te kolektivi koji su podržali proces evroatlantskih integracija. Moto ovogodišnjeg, desetog, obilježavanja Dana Evrope u BiH je „Regionalna saradnja“.

Read more
Svjetski dan voda 2014.

Svjetski dan voda 2014.


Međunarodni Svjetski dan voda svake se godine obilježava 22. marta kako bi se skrenula pozornost na važnost slatkih voda i podržalo održivo upravljanje slatkovodnim resursima. Na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) 1992. godine predložen je međunarodni dan proslave slatkih voda. Opća skupština Ujedinjenih naroda na taj je prijedlog odgovorila određivanjem 22. marta 1993. kao prvog Svjetskog dana voda. Svake godine Svjetski dan voda naglašava određeni aspekt slatkih voda.

Ove godine tema obilježavanja svjetskog dana voda je ,, Voda i energija”.

Voda i energija su usko povezane i ovisne jedna o drugoj. Taj odnos leži u središtu onoga što je poznato kao „veza voda-energija“.

Budući da se u zadnjih 100 godina broj stanovnika povećao deset puta, ukupna potrošnja energije je porasla 200 puta. Zbog povećanih potreba za energijom zadnjih 100 godina intenzivno se trošila hemijska energija fosilnih goriva, koju su biljke u davnoj prošlosti milionima godina sakupljale od Sunca. Izgaranjem fosilnih goriva oslobađa se toplota koja se koristi za zagrijavanje vodene pare i pokretanje parnih turbina, odnosno generatora. Uz ovaj proces se stvara i velika količina ugljen dioksida koji je odgovoran za efekat staklenika, odnosno za globalno zagrijavanje. Jedini izlaz su izvori energije koji ne stvaraju stakleničke plinove.

Jedan od takvih izvora je energija vode. Energija vodotoka je izvor energije koji ne zagađuje okoliš, jer nema ispuštanja štetnih plinova u atmosferu. U posljednjih 30-ak godina, proizvodnja energije u hidroelektranama je utrostručena, ali je time udio hidroenergije povećan za samo 50%.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u Evropi i u svijetu koja ima značajne rezerve čiste vode za piće, međutim, naš problem predstavlja neadekvatno odlaganje tečnih i čvrstih otpadnih materija. Biološko-hemijsko prečišćavanje tečnih otpadnih materija koje se ispuštaju u vodotoke na području Federacije BiH se ne vrši, dok se otpadne vode mehanički prečišćavaju samo u nekoliko gradova (Gradačac, Srebrenik, Neum). Ako uzmemo u obzir da vode sa šest od ukupno osam većih slivnih područja u Bosni i Hercegovini imaju prekogranični karakter (slivovi Une, Drine, Save, Neretve, Trebišnjice i Cetine), jasno je koliko je važno uložiti dodatne napore vezane za zaštitu postojećih vodnih resursa.

Značaj saradnje u upravljanju ograničenim resursima vode u svijetu, kako navodi UNESCO, ne smije biti potcijenjen, jer zagađenje vode ne poznaje granice. Manje zagađenje vodnih resursa znači veće količine vode, veću proizvodnju energije, veće ekonomske uštede i čišći okoliš, a samim tim i unaprijeđenje zdravlja stanovništva. Bosna i Hercegovina, zahvaljujući svojim značajnim vodnim resursima ima velike mogućnosti za proizvodnju hidroenergije.

Read more
Poliesterska cisterna 18 000 l sa DVOSTRUKOM STIJENKOM

Poliesterska cisterna 18 000 l sa DVOSTRUKOM STIJENKOM


Dana, 17.01. 2014. godine su za Klinički centar Banja Luka isporučene dvije poliesterske cisterne sa dvostrukom stijenkom od 18 000 l, dok će u narednom periodu biti isporučeno još četiri iste cisterne, koje su predviđene da služe sa odležavanje kontaminirane kanalizacije u Kliničkom centru i to za projekat Južnog krila centralnog medicinskog bloka.

Dana, 17.01. 2014. godine su za Klinički centar Banja Luka isporučene dvije poliesterske cisterne sa dvostrukom stijenkom od 18 000 l, dok će u narednom periodu biti isporučeno još četiri iste cisterne, koje su predviđene da služe sa odležavanje kontaminirane kanalizacije u Kliničkom centru i to za projekat Južnog krila centralnog medicinskog bloka.

Dvoslojene cisterne su dimenzionisane prema projektnom rješenju, te pored duplog (sigurnosnog) sloja posjeduju:

-postolje,

-ljestve za pristup otvoru,

-SML ulaz DN 100, SML izlaz DN 150 , PVC priključak za ozraku Ø 110mm,

-ulazni otvor DN 500 za reviziju sa poklopcem DN 500,

-sondu za mjerenje nivoa medija,

-mješalo za miješanje medija sa uređajem za mjerenje nivoa radioaktivnosti.

Cilj domaće kompanije Regeneracije jeste da udovolji svojim  klijentima, pa tako i u ovom slučaju realizujemo projekat sa poliesterskom cisternom dvostruke stijenke za specijalne namjene (kontaminirane kanalizacije u ovom slučaju).

Read more
Regeneracija podržala plemenitu akciju Let’s Do It-velika akcija pošumljavanja milion sadnica za jedan dan

Regeneracija podržala plemenitu akciju Let’s Do It-velika akcija pošumljavanja milion sadnica za jedan dan


Nakon višemjesečne pripreme i učestalog rada mladih volontera u organizaciji, u četvrtak 24.oktobra 2013. godine završena je prva velika akcija pošumljavanja ”Let’s Do It – milion sadnica za jedan dan”.

Volonteri, zajedno sa organizatorima akcije, su od okupljanja u 9h  pa do samog završetka akcije vrijedno radili i pokazali kako postoje ljudi koji bi dali posljednji atom snage kako bi unaprijedili svoju životnu okolinu.

Polazak je bio organizovan ispred Zemaljskog  muzeja u Sarajevu,  gdje je 10 autobusa čekalo volontere.  Jedan broj se uputio prema Humu (”Park šume Hum”) a ostatak prema Čavljaku.  U akciji je učestvovalo oko 600 volontera sa područja Kantona Sarajevo i uspješno je zasađeno 7000 sadnica.

Dan je protekao u veseloj radnoj atmosferi, a svaki učesnik je ostavio važan trag  iza sebe.

Indijanska poslovica kaže: ”Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka”.  Akcijom ”Lets Do It – milion sadnica za jedan dan” smo poslali poruku da postoji svijest o očuvanju prirode.

Ovo je dokaz da se uz dobru ogranizaciju može učiniti nešto korisno kako za današnje tako i za buduće generacije i naraštaje.

Read more
Replacement of concrete separators at section Jošanica-Podlugovi

Replacement of concrete separators at section Jošanica-Podlugovi


Replacement of concrete separators with polyester separators type Regeneration on section Jošanica-Podlugovi was done after lack of functioning of the same, because of both –damage, and inadequacy to fulfill norms BAS EN 858, which at the time of their installation, was not defined by the Law on wastewater discharge.

In terms of the main contractor on this project Regeneration Ltd. has replaced a total of 23 separators which implied performance of the intended
construction and assembly works.

Read more
Winter road maintenance

Winter road maintenance


Regeneracija Ltd. in its production program produces devices for winter road maintenance by the name of R-Mix. One of those devices was delivered to firm ITC Ltd., Zenica for the needs of Centre for motorway maintenance in Kakanj and it was put into operation for the next season.
The system is used for the preparation of saline solution used for spreading in order to prevent formation of ice on the pavement surface.

Read more
Sarajevo Bypass Route

Sarajevo Bypass Route


Within the project of constructing Sarajevo bypass, ‘’Regeneracija’’ has participated in all previous activities. On Lot 1 activities of drainage of routes and objects for which polyester manholes, drains, and separators were produced and installed.

Drainage objects which include: Biješće viaduct, viaduct Reljevo, viaduct Oštrik, overpass Jošanica, ramp Butile A, B, C, D, viaduct Rječica,
overpass Reljevo in total length of 3079.00 meters.

Manufacturing, transport, and installation of polyester drains, manholes, and separators was conducted for LOT 2A.

Read more
Corridor Vc, Section Vlakovo-Tarčin

Corridor Vc, Section Vlakovo-Tarčin


As part of the construction of Highway Corridor Vc, sections Vlakovo-Tarčin, Regeneracija doo is included on the list of local companies that participate in the works. On total of three sub-sections following works were contracted:

 1. Subsection Vlakovo-Lepenica contracted the complete construction of a closed drainage system. Here is included supply, delivery and installation of pipelines and production, delivery and installation of polyester separators, manholes and drains.
 2. Subsection Lepenica-Suhodol is enclosed in works similarly as in the previous subsection.
 3. Subsection Suhodol-Tarčin beside drainage route contracted ‘Bridge drainage with two objects.
Read more
Business visit regarding sewer project Bihać

Business visit regarding sewer project Bihać


On July 11th, 2013 at the premises of Regeneracija d.o.o., Velika Kladusa, a meeting was held with representatives of all involved in
implementation of project ‘’Collection and wastewater treatment Bihać’’.

Besides the hosts, representatives of company Aquaterm doo, Karlovac as a contractor, Una-Consulting doo, Bihać as a designer, and representatives of the Municipality of Bihać as investors were also present.

On this occasion, the guests are acquainted with production capacity, technology, and the dynamics of work, as well as other issues related to production.

Read more
Regeneracija doo on section Vc Highway, Vlakovo – Tarčin

Regeneracija doo on section Vc Highway, Vlakovo – Tarčin


Regeneracija doo, Velika Kladuša contionues with it’s activities on the largest construction site. Activities of draining routs as well as delivery of manholes and separators type of Regeneration on the highway section Koridor Vc VlakovoTarčin and on subsections Vlakovo-Lepenica, Lepenica-Suhodol and Suhodol-Tarčin.

Further on we post a text downloaded from eKapija which provides an overview of local firms that are participating in the construction of this demanding section.

Twenty of BH companies engaged in Vlakovo-Tarčin section

Source: eKapija.BA, 01.07.2013 16:24:58

Today, highways FBiH d.o.o. Mostar organized a tour of the entire section Vlakovo – Tarčin, total length of 20.2 km, which should be completed and opened for traffic by the end of 2014, which will give a functional unit of 80 kilometers of highway from Zenica to Tarčin.

Remember, works on the section are carried out in the value of 722 million KM (Convertible Mark). Contractor is Turkish company Cengiz Insaat, while 60% of work is performed by around 20 Bosnian companies. “The stock represents one of the most challenging projects in the Koridor Vc and consists of three sub-sections: Vlakovo – Lepenica (10.1 km), Lepenica- Suhodol (5,5 km), and Suhodol- Tarčin (4,6 km).
Mentioned section projected seven tunnels, seven bridges / viaducts, loop Vlakovo, frontal toll spot Vlakovo, loop Lepenica, resting place Mokrine and loop Tarčin “, stated the Highway of Federation.

They added that the construction of the first section Vlakovo – Lepenica began 1/17/2013.
Contractor is Turkish company Cengiz Insaat, and several domestic companies. The contract value amounts to 350 million KM with VAT. The value of works performed by local companies is more than 200 million KM. Engaged in the construction of this section are: Hering d.d. Široki Brijeg, Deling d.o.o. Tuzla, Euroasfalt d.o.o. Sarajevo, A3 d.o.o. Široki brijeg, Butmir d.o.o. Sarajevo, HP Investing d.o.o. Mostar, GP Put d.d.
Sarajevo, Grakop d.o.o. Kiseljak, IN d.o.o. Sarajevo, Džekos d.o.o. Sarajevo, Elko-Marić d.o.o. Mostar, AGI d.o.o. Konjic, Kov-Grad d.o.o. Bužim, Regeneracija d.o.o. Velika Kladuša, Energoinvest d.d. Sarajevo, Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar, TBG BH d.o.o. Kakanj, Velbos d.o.o. Žepče, SKK d.o.o. Sarajevo, Termobeton d.o.o. Breza.

Within this subsection following objects are projected: Gaj tunnel length of about 880 meters,tunnel Tulica length of 550m, tunnel Ban brdo 350 meters long, viaduct Vlakovo length 390m, two ramps (viaduct) length 250m, viaduct Gladno Polje length 350m, viaduct Šamin Gaj length 350m, viaduct Podgaj length 65m, frontal toll spot Vlakovo, loop and laterally toll field Lepenica.

Construction of subsection Lepenica – Suhodol started 09/17/2012. Construction value of this subsection is 147 million KM including VAT. Most important structures on subsection are: tunnel T2 Grabosječ – length approximately 890 meters, tunnel T1 Zakunjača – lengthabout 360 meters, bridge Lepenica 1 – length of about 238 meters, and bridge Lepenica 2 – length of about 219 meters. Contractor is Turkish company Cengiz Insaat.

Construction of subsection Suhodol – Tarčin started in June, 2013. Construction value of specified subsection is 225 million KM including VAT. Most important structures are: tunnel Suhodol – length of about 2,800 meters, tunnelTarčin – length of about 400 meters, bridge Bijela- length about 90 meters, and loop Tarčin over which will be enabled connection with the main road M17. Contractor is Turkish company Cengiz Insaat in partnership with company Euro-Asphalt Ltd from Sarajevo.

Local companies perform more than 60 per cent of works on these three sub-sections. Around 20 local companies with over 2000 employees directly engaged in construction, was hired. More than 300 trucks, over 100 construction machines, and multiple sets of tunneling equipment
is engaged in construction.

“In July this year, a contract for the construction of the Sarajevo bypass route (LOT 3A from Butil – to Vlakovo, length of 3 km) will be signed. Expected value of works is 36 million KM and the works will be carried out by Euroasfalt Ltd. Sarajevo and ŽGP d.d. Sarajevo. Construction of this part of Sarajevo bypass route will connect the built part of the highway with section Vlakovo – Tarčin,” stated the Highway of Federation.

PC Highway of Federation BH signed an agreement with Municipalities Hadžići and Kiseljak on remediation of local roads in parts where works are carried out on construction of Corridor Vc. In the following period an agreement with the Municipality Ilidža will be signed.

Within construction of section Vlakovo – Tarčin project envisages and it will be built 8 km of local and service roads, namely: on subsection Vlakovo-Lepenica 2.5 kilometers, on subsection Lepenica-Suhodol 4.6 kilometers, and subsection Suhodol-Tarčin around 1 kilometer, stated Highway of FBiH.

Read more
Delivering manholes for sewage Kladanj

Delivering manholes for sewage Kladanj


Within the means of the project “Construction of collectors and sewage network in the center of town” Kladanj, first amount of polyester manholes for works that are already in progress was delivered. The project is envisaged to solve the system of waste water through the construction of sewage systems, and thus improve the regulation of wastewater and the dividing of fecal and surface water.

Read more
Commission of device 150m3/day

Commission of device 150m3/day


After delivery and installation of SBR device Butile on the Corridor Vc, these days we approached the commission of device. Within these
works that are in progress, installation of objects for placing the control unit devices, and remote monitoring of work was carried out.

Read more
Delivery of manholes for project Drainage and wastewater treatment Bihać

Delivery of manholes for project Drainage and wastewater treatment Bihać


Within the project Collection and purification of wastewater Bhać, where in reconstruction of sewage network, manholes of type Regeneration are intended, started the delivery of manholes for the first phase of work in which the installation of 48 pieces on location Bakšaiš / Kralje was planned. Realization of this project is the result of successful cooperation between Municipality of Bihać, PC ‘’Vodovod’’ Ltd. Bihać, and the German development bank KfW on implementation of project to improve water supply system in the Municipality of Bihać.

Read more
World Environment Day

World Environment Day


From June 5th and June 6th, 2013 in Bihac, the first scientific-professional meeting “World Environment Day” was held, where Regeneration Ltd., was one of the sponsors. This gathering has a tendency of growing into a traditional meeting, as already implied. In a two-day period, there were several lectures with the following topics:

– Protection of water

– Soil and Air protection

– Waste Management

– Environment, Food and Health

Lectures were held by domestic and foreign lecturers from neighboring countries Croatia, Serbia and Montenegro.

Read more
World water day 2013

World water day 2013


Today is World Water Day, which is celebrated every year on 22nd March. The first important recommendations on issues related to water and
water resources were formulated at the United Nations Conference on Water held in 1977 in Argentina. After the UN Conference on Environment and Development in Rio de Janeiro, the UN General Assembly with resolution of February 22nd, 1993 has decided that the 22 March of each year is commemorated as World Water Day, and on that day, around the world, attention to the problems related to water and water resources is particularly drawn. Water is the source of life and it covers four-fifths of our planet. However, drinking water is often unavailable, and polluted water represents a threat. Every day 4,000 children die from diseases caused by unclean water. Every day, an average household spends about 50 liters of water for flushing toilets, one in six people on earth doesn’t have 20-50 liters of fresh water needed per day, and due to lack of water 3,800 children die daily. According to estimates, 1.1 billion people lack access to drinking water and 2.4 billion live without basic sanitation.

After oxygen, water has the second most vital importance to the organism. Of all the substances in our body water is the basic substance and regulates all important processes in our body. In adult normal weight person water makes over 60% of body weight and in newborns over 75% of body weight.

It is known that water is constantly lost from the body, and this loss must be compensated. However, many people do not understand the importance of water in daily nutrition and how it affects our health, so they do not take recommended daily dose.

If you did not know, everyone should take at least 6 to 8 glasses of 2 ml of water per day. It is advised that 2/3 of your total daily fluid intake should be water. Given that water is the most accessible and cheapest remedy, its regular intake should not be ignored.

Interesting facts about water:

• One liter of oil
can contaminate two million liters of water.

• In developing countries, 80% of disease is ssociated with water.

• Five-minute shower spends about 100 liters of water.

• Canada has 25% of the world’s water.

• Today, there is around 100,000 chemicals in the world, most of which falls in the water.

Therefore, cherish the water.

Read more