Donacija opreme za praktično izvođenje nastave

Donacija opreme za praktično izvođenje nastave


 

 

Dana 06. aprila 2023. godine dugogodišnji prijatelj Arhitektonsko–građevinsko-geodetskog fakulteta, Kompanija Regeneracija prijatelj okoliša d.o.o. dodijelili su novu opremu za praktični dio nastave koja će se u budućnosti koristiti za potrebe nastave na Hidrotehničkom usmjerenju.

Radi se o opremi koja je izgrađena u fabrici Kompanije Regeneracije u Velikoj Kladuši. Oprema se sastoji od kanala koji se završava sa kružnim radijusom, odnosno riječ je o prototipu modela ski-odskoka, kao evakuacionom objektu za evakuaciju velikih voda. Ovaj prototip objekta treba da omogući izvođenje praktičnih vježbi na predmetu Hidrotehničke konstrukcije. Oprema je izgrađena od polietilena koji se danas često koristi za izradu različitih objekata i elemenata u hidrotehnici, što je jedna od djelatnosti Kompanije Regeneracija. 

Ovom bogatom donacijom Kompanije Regeneracija d.o.o potvrdila je još jednom uspješnu saradnju sa AGGF-om, i na taj način kvalitet nastave učinila još boljim. Donacijom opreme stvoreni su uslovi za  dodatno opremanje hidrotehničke laboratorije koja treba da omogući veći kvalitet nastavnog i obrazovnog procesa.

Predstavnici Kompanije Regeneracija izrazili su veliku želju za daljom saradnjom sa AGGF-om, i poželjeli studentima uspješan rad sa opremom, da steknu što više praktičnog znanja. 

 

 

https://aggf.unibl.org/sr-lat/vesti/2023/04/donaciji-opreme-kompanije-regeneracija-arhitektonsko-gradjevinsko-geodetskom-fakultetu-univerziteta-u-banjoj-luci

 

mehr lesen
Potpisan vrijedan Ugovor sa općinom Grude

Potpisan vrijedan Ugovor sa općinom Grude


Preduzeće „Regeneracija“ d.o.o. Velika Kladuša već 16 godina uspješno posluje i razvija prepoznatljive i kvalitetne proizvode za prečišćavanje oborinskih, fekalnih i tehnoloških voda po vrhunskim svjetskim i evropskim standardima. Proizvodi “Regeneracije” dio su najvećih infrastrukturnih projekata u BiH i zemljama regiona, a prije nekoliko dana potpisan je značajan ugovor sa općinom Grude. Naime, u četvrtak, 10.juna u prostorijama općine Grude načelnik Ljubo Grizelj s direktorom poduzeća „Regeneracija“ d.o.o. Velika Kladuša Edinom Miljkovićem potpisao je Ugovor o izvođenju radova sanacije uređaja otpadnih voda Faza II. Iznos ugovorenih radova je 554.422,05 KM s PDV-om.

 

Preuzeto od : www.radiovkladusa.ba

mehr lesen
Regeneracija donirala opremu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu

Regeneracija donirala opremu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu


Dana 05. juna 2020. godine u prostorijama Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, kompanija Regeneracija d.o.o donirala je opremu za praktični dio nastave koja će se u budućnosti izvoditi na Hidrotehničkom usmjerenju.

Donacijom opreme stvoreni su još kvalitetniji uslovi za izvođenje praktične nastave na predmetima koji se izvode na Hidrotehničkom usmjerenju. Na ovaj način biće omogućeno studentima da uz teorijsko znanje povežu sa praktičnim dijelom vježbi na konkretnim sistemima koji se sreću u praksi. Regeneracija d.o.o donirala je opremu koja se odnosi na hidraulički sistem podpritiskom i to dva rezervoara prečnika 50cm, spojna cijev DN80mm i zatvarač radi kontrole sistema i sl.

mehr lesen
Portal Akta.ba o nama : Regeneracija d.o.o. lider odvodnje

Portal Akta.ba o nama : Regeneracija d.o.o. lider odvodnje


Priča Regeneracije započinje 2005. godine i za skoro 15 godina postojanja razvili su prepoznatljive i kvalitetne proizvode za prečišćavanje oborinskih, fekalnih i tehnoloških voda.

Proizvodnja kao i sami proizvodi su po vrhunskim svjetskim i evropskim standardima te osim eksternih kontrola veliku pažnju pridaju internim kontrolama u vlastitom laboratoriju. Kontinuirano rade na implementaciji razvijanja novih tehnologija, jer proizvodnja je sama po sebi izazov i velika je odgovornost da kao domaći bh. brend postave primjer drugima. Uspješno ostvaruju zadane ciljeve pa su tako početkom 2019. godine otvorili ogranak Regeneracije u Crnoj Gori na adresi Rozino/XVI ulica, Mainski put 85310 Budva. Do danas su na tom području stekli značajne reference gdje su prisutni njihovi proizvodi kako na manjim projektima tako i na onim većim kao što je izgradnja autoputa Bar – Boljare, gdje su isporučili preko 30 separatora i cisternih za incidente vode od 50 m3.

Također, u martu 2020. godine otvorili su veleprodajno skladište u Sarajevu tačnije u Rajlovcu na adresi Safeta Zajke br. 257 A (pored magistralne ceste ) gdje imaju široki asortiman svojih proizvoda, trgovačke robe, kao i proizvoda za koje su zastupnici u BiH.

Postali su prepoznatljivi u zemljama regije, a svih ovih godina rada zastupljeni su u Hrvatskoj  sa svojom partnerskom kompanijom Compra d.o.o. Karlovac gdje učestvuju na mnogobrojnim projektima sa svojim asortimanom. Proizvodi su zaista jedinstveni, stoga moramo izdvojiti neke od njih.

U Vrhovcu kod Karlovca isporučili su armirano poliestersku vodospremu DN 2400 x 10,5 m, SN 10 000 zapremine 40 m3. Vodosprema je opremljena HUBER podmorničkim oknom kružnog otvora DN 800.

U Baniji pored Petrinje ugradili su više armirano poliesterskih taložnica prečnika 2 m DN 2000 i visine 6500 mm sa zapornicama DN 1000.

U Čagru pokraj Delnica isporučili su armirano poliestersku crpnu stanicu DN 2000 x 3500 mm sa kompletnom opremom. Crpna stanica je tipska podzemna stanica za povišenje tlaka u mreži za snabdjevanje pitkom vodom. U okno je ugrađeno kompaktno postrojenje za povišenje tlaka.

U središtu njihove poslovne filozofije je uvijek čovjek i kvalitet proizvoda gdje kontinuirano ulažu u edukaciju i razvoj, te nastoje biti drugačiji i okrenuti se inovacijama.

Novonastala situacija globalne pandemije COVID-19 promijenila je i poremetila tokove poslovanja i planiranja. Poštivajući sve izdate mjere i preporuke nadležnih institucija Regeneracija d.o.o. i dalje aktivno radi na svim gradilištima i isporučuje prema planu.

mehr lesen
Izvođenje pripremnih radova za izgradnju bloka 7 TE Tuzla

Izvođenje pripremnih radova za izgradnju bloka 7 TE Tuzla


Blok 7 snage 450 MW električne energije i 270 MW toplotne energije, najveći je poslijeratni projekat JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo i jedna od najvećih investicija u BiH.

 

Blok 7 će graditi kineski  Konzorcij China Gezhouba Group Company Limited Peking (lider Konzorcija) i Gedi – Guandong Electric Power Design Institute (član Konzorcija). Posao je ugovoren po principu „ ključ u ruke“, a planirani rok za izgradnju Bloka 7 je  56 mjeseci.

 

S planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.756 GWh i 390,9 GWh toplotne energije,  zamjenski Blok 7 biće efikasniji i po svim performansama iznad postojećih kapaciteta TE „Tuzla“. U potpunosti će nadomjestiti proizvodnju električne, kao i toplotne energije, prvenstveno za Lukavac i Tuzlu, te omogućiti razvoj sistema toplifikacije Grada Živinice u narednom periodu.

 

Prednosti izgradnje Bloka 7 su  zamjena za postojeće blokove koji izlaze iz pogona i jednaka proizvodnju energije uz manju potrošnju uglja, kontinuitet  proizvodnje uglja i prestrukturiranje rudnika uglja,  rad u kogeneraciji čime se obezbijeđuje dugoročno snabdijevanje toplotnom energijom okolnih gradova te povećanje energetske efikasnosti i u skladu s tim smanjenje emisija zagađujućih materija.

 

Po svim tehničko – tehnološkim parametrima Blok 7 je usklađen s najstožijim zahtjevima evropskih direktiva i domaćim zakonodavstvom.

Projektovan je kao objekat koji zadovoljava zahtjeve savremenog ekološki prihvatljivog proizvođača električne energije u koji će biti ugrađena najsavremenija tehnologija.

 

U izgradnji će biti primjenjene  BAT (Best Available Techniques), najbolje raspoložive tehnike za postrojenja za sagorijevanje, koje osiguravaju da emisija polutanata u zrak, vodu i tlo bude ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i zahtjeva legislative EU i BiH.

Realizacija projekta izgradnje Bloka 7 je od presudnog značaja za energetsku sigurnost  i opstanak rudnika uglja.Izgradnja ovog velikog objekta omogućava razvojne  šanse za domaću privredu, budući da njegovu realizaciju prati niz drugih projekata, što u konačnici doprinosi očuvanju radnih mjesta i stvara perspektive za nova zapošljavanja.

Realizacija projekta pozitivno će se odraziti na razvoj komunalne infrastrukture i unapređenje standarda života stanovništva u lokalnoj zajednici.

Firma Regeneracija isporučuje reviziona okna kao i žablje poklopce na navedenom projektu.

Isporučeno 40 revizionih okana DN 1500 i DN 2000

Žablji poklopci DN 1500.

 

 

Realizacija projekta pozitivno će se odraziti na razvoj komunalne infrastrukture i unapređenje standarda života stanovništva u lokalnoj zajednic

mehr lesen
OBAVIJEST O OTVARANJU SKLADIŠTA U SARAJEVU

OBAVIJEST O OTVARANJU SKLADIŠTA U SARAJEVU


Obavještavamo cijenjene kolege i kupce da je firma Regeneracija d.o.o. u mjesecu martu otvorila veleprodajno skladište u Rajlovcu, na adresi Safeta Zajke br.257 A (pored magistralne ceste).
S tim u vezi, slobodni smo Vas pozvati da nas posjetite i uvjerite se u širok asortiman naših proizvoda .
Proizvodi koje Vam možemo ponuditi su:
1. cijevni materijal:
– GRP (poliester);
– PP (polipropilen);
– PE (polietilen);
– PVC.
2. poklopce šahtova;
3. slivne rešetke;
4. razne vrste kanalica (polimer betonske, GRP);
5. rezervoare za pitku i tehničku vodu;
6. septičke jame;
7. vodomjerne šahtove;
8. separatore;
9. reviziona okna i pjeskolove.

Radujemo se Vašoj posjeti.

Sve informacije možete dobiti na kontakt:

Telefon: 033/744-182
033/744-183
061/247-804

mehr lesen
Prezentacija za studente Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banja Luci

Prezentacija za studente Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banja Luci


Dana 27. februara 2020. godine u prostorijama Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, Kompanija Regeneracija prijatelj okoliša d.o.o., Velika Kladuša je održala prigodnu prezentaciju. Prezentaciji je održana studentima druge, treće godine studijskog programa Građevinarstvo, i četvrte godine Hidrotehničkog usmjerenja, u prisustvu pratnji nastavnika i saradnika.

Kompanija Regeneracija d.o.o osnovana je 2005 godine, i u posjeti AGGF-u je predstavila svoju poslovnu djelatnost gdje je predstavila svoje proizvode kao i uređaje za prečišćavanje otpadnih i kišnih voda u vodovodnim sistemima, kao i sistema za odvodnjavanje mostova i puteva.

Čilj prezentacije jeste upoznavanje sa proizvodima Kompanije Regeneracija d.o.o, kao i mogućnosti primjene tehničkih rješenja u inženjerskim problemima. Prikazani su primjeri realizovanih značajnih objekata na području Republike Srpske i regiona.

Nakon završene prezentacije studenti su aktivno učestvovali u diskusiji, ujedno stekli nova praktična znanja iz prakse.

Razmatrana je i mogućnost buduće saradnje između Kompanije Regeneracija d.o.o i AGGF-A, ovom prilikom studentima su uručeni pokloni Kompanije Regeneracija d.o.o!

mehr lesen
„Voda i priroda“

„Voda i priroda“


Firma Regeneracija d.o.o. je učestvovala kao jedan od izlagača na zajedničkoj balkanskoj konferenciji i sajmu pod nazivom „Voda i priroda“, koji je organiziralo udruženje vodovoda Albanije SHUKALB i Kosova SHUKOS, u Tirani u periodu od 7. do 9. Novembra 2018. godine.

Tokom trajanja sajma i konferencije, štand naše kompanije je bio veoma posjećen, te je izazvao velika interesovanja učesnika konferencije i posjetilaca u proizvode firme.

mehr lesen
RENEXPO BIH

RENEXPO BIH


U Sarajevu u periodu od 24. do 25. Oktobra 2018. godine održan je 5. Međunarodni sajam i konferencije RENEXPO BiH na temu obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, zaštiti životne sredine i upravljanju vodama.

Firma Regeneracija d.o.o. je po prvi put zauzela učešće na ovogodišnjem sajmu i konferenciji „Održivo upravljanje vodama – Vodosnabdijevanje, odvodnja i tretman otpadnih voda u BiH, sa temom „Pozitivni primjeri prihvata i prečišćavanja sanitarno fekalnih i oborinskih voda na području BiH“.

mehr lesen
Novi certifikati

Novi certifikati


Nakon uspješno sprovedenog recertifikacijskog audita, kompaniji Regeneracija iz Velike Kladuše svečano je uručen certifikat za sistem upravljanja kvalitetom i okolišem prema zahtjevima međunarodnih normi.
Svečana dodjela certifikata EN ISO 9001:2015 i EN ISO 14001:2015. održana je dana 13. septembrau Sarajevu, gdje je direktor TUVADRIA Sarajevo Muamer Peljto certifikat uručio direktoru Regeneracije Edinu Miljkoviću.

Obnovom certifikata, Regeneracija je potvrdila svoje temeljno opredjeljenje za trajnim unapređivanjem kvalitete vlastitog rada i postupanja, a sa ciljem zadovoljavanja potreba i očekivanja svojih korisnika njezinih usluga.

mehr lesen
Nova oprema u našoj laboratoriji

Nova oprema u našoj laboratoriji


Od sada u našoj laboratoriji vršimo ispitivanja GRP, PE i PP materijala na istezanje, pritisak i savijanje pomoću univerzalne kidalice, zahvaljujući projektu:
“UNAPREĐENJE I PROMOCIJA PROCESA PROIZVODNJE KUPOVINOM NOVE MAŠINE” gdje su sufinansijeri projekta bili Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i UNDP.

 

mehr lesen
IX transferzala

IX transferzala


Regeneracija je, kao odobreni podizvođač radova, sredinom februara 2018. godine počela sa izvođenjem radova na projektu izrade odvodnje na IX transverzali u Sarajevu, koja će povezivati prostor Boljakovog Potoka sa Alipašinim Poljem i omogućiti bolju unutargradsku saobraćajnu komunikaciju.

Radovi se odnose na dionicu koja polazi od Ulice Džemala Bijedića do spoja sa rondoom, uključujući i rekonstrukciju raskrsnica sa ulicama Džemala Bijedića i Safeta Zajke.

Deveta transverzala jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata iz oblasti saobraćaja, koji Općina Novi Grad realizuje zajedno sa Direkcijom za puteve KS-a.

Investitor na ovom projektu je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo a generalni izvođač je firma Euro Asfalt doo Sarajevo.

mehr lesen
Južna longitudinala Sarajevo

Južna longitudinala Sarajevo


Regeneracija je u decembru 2017. počela sa izvođenjem radova na projektu izrade odvodnje na rondou na Južnoj longitudinali u Sarajevu.

Investitor na ovom projektu je Kantonalna direkcija za ceste a generalni izvođač je firma Euro Asfalt doo Sarajevo

Kružni tok imat će pet pothodnika, koji će biti opremljeni videonadzorom.

mehr lesen
Projekat Poljine Hills

Projekat Poljine Hills


Regeneracija je u proljeće 2017. godine počela sa građevinskim radovima na instalaciji fekalne i oborinske kanalizacije na projektu izgradnju naselja Poljine Hills u Sarajevu.

Naselje bi po završetku radova trebalo imati 10 stambenih zgrada sa ukupno 260 stanova, 20 poslovnih prostora i 280 garažnih mjesta.

Investitor projekta je firma Shad Invest doo Sarajevo.

Radovi na izgradnji fekalne i oborinske kanalizacije

mehr lesen
Novi proizvod

Novi proizvod


Naša kompanije je u septembru 2017. počela sa proizvodnjom novih proizvoda – plastičnih posuda (spremnika), koji su izrađeni od polietilena visoke gustoće i polipropilena a koriste se za skladištenje tečnosti (rezervoari za gorivo, vodu, naftu) kao i za agresivne hemikalije i rasute materijale u hemijskoj industriji. Vise o njima na linku: https://regeneracija.ba/proizvodi/plasticni-spremnici/

mehr lesen
Prezentacija u Fondu za zaštitu okoliša

Prezentacija u Fondu za zaštitu okoliša


Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH organizirao je danas u Sarajevu prezentaciju novog Pravilnika o tehničkim svojstvima građevinskih proizvoda koji se projektiraju i ugrađuju u sistem odvodnje i pročišćavanja oborinskih i otpadnih voda. Nervin Dacić iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja naglasio je da Pravilnik prati norme EU i da je jednostavan za primjenu te da treba biti obrazac za daljnji rad..
Pročitajte više na: http://avaz.ba/vijesti/bih/299996/novi-pravilnik-o-gradevinskim-proizvodima-u-vodozastiti-propisane-norme-koje-moraju-biti-ispunjene

mehr lesen
Projekat odvodnje na autoputu Vc dionica Svilaj – Odžak

Projekat odvodnje na autoputu Vc dionica Svilaj – Odžak


U martu 2017 Regeneracija d.o.o. je ugovorila sa firmom Strabag doo Sarajevo projekat odvodnje na autoputu Vc, dionica Svilaj – Odžak na kojem će biti isporučeno i ugrađeno preko 1000 pjeskolova naše kompanije, 400 šahtova, te 25 separatora. Ukupna dužina dionice je 11 km.

Radovi na projektu su počeli u aprilu a završetak projekta je planiran za kraj augusta 2017. godine.

mehr lesen
Nove licence za nas!

Nove licence za nas!


Ponosni smo na važne licence za našu kompaniju, naime firma Regeneracija doo dobila je licence od Federalnog ministarstva prostornog uređenja za obavljanje slijedećih djelatnosti:

–        vanjske instalacije vodovodnih sistema i pripadajućih objekata,

–        vanjske instalacije kanalizacionih sistema i pripadajućih objekata,

–        uvođenje unutrašnjih instalacija vodovoda i kanalizacije,

–        odvodnja cesta (unutrašnja i vanjska).

Pored ove licence, od istog ministarstva smo dobili licencu za obavljanje djelatnosti

–        mostovske odvodnje.

mehr lesen
JEC WORLD 2017

JEC WORLD 2017


Die Delegation der Firma Regeneracja besuchen die JeC World 2017, die größte Verbundstoffmesse der Welt. Sie deckt die ganze Palette der Verbundstoffindustrie von den Rohmaterialien bis hin zu den Endprodukten ab.

Bei den “Innovation Planets” werden vier große Anwendungsmärkte veranschaulicht: Luft- und Raumfahrt, Bauwesen, Automobil und Gütertransport sowie “Besser Leben”, das die Bereiche Energie, Nachhaltigkeit, Sport und Freizeit, Medizin und Konsumgüter mit einschließt.

mehr lesen
100% BH. Produkt in Übereinstimmung mit den europäischen EN-Normen

100% BH. Produkt in Übereinstimmung mit den europäischen EN-Normen


Das Unternehmen Regeneracija GmbH führt fort mit dem Trend der Organisation edukativer Präsentationen und hat nach Sarajevo und Banja Luka, auch dieses Mal im Zusammenarbeit mit dem Institut für Standardisation Bosnien-Herzegowinas, am 11.06.2015 eine edukative Präsentation im Hotel Tuzla gehalten.

 

Themen de Präsentation waren:

  • „Reinigungstechnik der Sanitär-fekalen-, Tages- und Technikwasser, mit einem Zusammenschau der heimischen Gesetzesregulative nach Maßgaben der Europäischen EU Normen“, Präsentant des Themas war der Technikdirektor des Unternehmens Regeneracija GmbH, Mirzet Beganović
  • „Die Rolle und Bedeutung des Instituts für Standardisierung Bosnien-Herzegowinas in der Qualitätsinfrastruktur“, Präsetant des Themas war Goran Tešanović, Hilfsdirektor für die Kompatibilitätsnote des Instituts für Standardisierung Bosnien-Herzegowinas.

 

Der Beweis, dass eine edukative Präsentation solchen Chrakters, mit Betonung darauf, dass es sich um ein heimisches Unternehmen handelt, sogar sehr nötig ist, ist das Resultat der Anwesenden, mehr als 100 eingeladene Gäste, sowohl aus dem Staastsektor, als auch aus privaten Unternehmen aus dem ganzen Kanton Tuzla waren anwesend.

 

100% einheimisch

 

Das Unternehmen Regeneracija GmbH ist ein hemisches bosnisch-herzegowinisches Unternehmen mit dem Sitz in Velika Kladuša, 2005 gegründet. Die Haupttätigkeit ist die Herstelllung und Instalation Geräte für Säuberung der Abwasser und Tageswasser und Ausarbeitung Wasserleitungssysteme.

Regeneracija, als ein hemisches bosnisch-herzegowinisches Unternehmen, Marktführer in dieser Branche, hat heute seine Tätigkeit auf Abwässerung von Straßen und Brücken erweitert.

Zur Zeit beschäftigt Regeneracija 60 Arbeitnehmer, die ein junges und temepramentvolles Team darstellen, das in seinem technischem Prozess alle Inovationen aus dieser Branche anwendet und somit eine respektabile Produktivität und Qualität seiner Produkte und Dienstleistungen erreicht. Alle Arbeitsprozesse, bis hin zu der finalen Ausführung, werden durch das System der Qualitätsführung EN ISO 9001, das 2008 eingeführt wurde.

Schutz und Entwicklung der Umwelt und der Naturressourcen wird durch die Anwendung der Normen EN ISO 14 001 durchgeführt, das als integrierstes System des Qualitätsmagagements und des Umweltschutzes 2012 eingeführt wurde.

Dies ist die Fortführung einer Reihe edukativer Präsentationen, die das Team des Unternehmens Regeneracija BuH organisiert hat, und der Plan ist, dass der Trend in anderen Städten Bosnien-Herzegowinas weitergeführt wird.

mehr lesen
Edukative Präsentation

Edukative Präsentation


Unser Unternehmen hat am 20.04.2015 im Hotel Europa in Sarajevo die angefangene Reihe der edukativen Präsentationen im Bereich „Reinigungstechnik der Sanitär-fekalen-, Tages- und Technikwasser, mit einem Zusammenschau der heimischen Gesetzesregulative nach Maßgaben der Europäischen EU Normen“ fortgeführt. Gast der Präsentation war Herr Tešanović, Hilfsdirektor für die Kompatibilitätsnote des Instituts für Standardisierung BuH und er hat eine Präsentation gehalten zum Thema „Die Rolle und Bedeutung des Instituts für Standardisierung Bosnien-Herzegowinas in der Qualitätsinfrastruktur“. Das Ziel der Präsentation war die Anwesenden über die Themen aus dem Bereich der Gesetzesregulativen und Abwasserungstechniken der Abwasser und Tageswasser zu eduzieren.

Zu der Präsentation waren 40 Teilnehmer anwesend, die eine Gelegenheit hatten sich mit der Relevanz der Anwendung von biologischen Geräten für Abwässerung von Abwasser und Tageswasser bekannt zu machen und wie das hemische Gesetz diese Branche behandelt.

Nach dem Abschluss der Präsentation hat man zusammen zum Mittag gegessen.

mehr lesen
Unterstützen der einheimischen Produkte!!

Unterstützen der einheimischen Produkte!!


Es ist uns eine Ehre sie zu Informieren, dass unser Unternehmen im vergangenem Zeitraum an der „18. Internationalen Wirtschaftsmesse“ vom 14.-18.4.2015 in Mostar und an der 6. Industrie- und Geschäftsmesse „Grapos – EXPO2“ vom 21.-18.04.2015 in Gračanica teilgenommen hat, wo wir die Besucher mit der Qualität unserer Produkte und der Möglichkeit der Wirtschaftszusammenarbeit bekannt gemacht haben. Die Teilnehmer haben sich sowohl mit großem Interesse mit den derzeitigen Aktivitäten unseres Unternehmens als auch mit der Relevanz der Anwendung von biologischen Geräten für die Abwässerung von Abwasser und Tageswasser bekannt gemacht, als auch mit allen anderen Produkten, die das Unternehmen Regeneracija anbietet.

Wir wollen sie auch informieren, dass sich unser Unternehmen in dem vorstehendem Zeitraum auf noch zwei Messen vorstellen wird, und zwar auf der 13. Tourismusmesse Lukavac „List“ 2015, der im Zeitraum von 07. bis 09.05.2015 in Lukavac stattfindet und an der 11. Wirtschaftsmesse „BIZNIS 2015“ die von 21. Bis 23.05.2015 in Tešanj stattfindet. Hiermit laden wir Sie ein unsere Gäste zu sein.

Wir haben auch im Plan uns auf allen anderen Wirtschaftstreffen in ganz Bosnien-Herzegowina zu präsentieren. Als ein hemisches Unternehmen, sind wir der Überzeugung, dass es unsere Pflicht ist, bei den Wirtschaftstreffen präsent zu sein, damit wir so die Organisation der heimischen Messeaktivitäten unterstützen.

REGENRACIJA – DER UMWELTFREUND

mehr lesen
Einladung zur internationalen Wirtschaftsmesse Mostar 2015

Einladung zur internationalen Wirtschaftsmesse Mostar 2015


Sehr geehrte,

wir laden Sie zu der 18. Internationalen Wirtschaftsmesse, die vom 14. Bis 18.04.2015 in Mostar stattfinden wird. Als einer der heimischen Hersteller, stellen wir unser Produktionsprogramm wie Geräte für Säuberung der Ölwasser (Aquareg), biologische Geräte für Säuberung von Sanitär- und Fekalwasser (SBR), biologische Filter, Pumpenschächte, Zisterne, Revisionschächte, Umgang mit ökologischen Wasser.

mehr lesen
Weltwassertag 2015 in Mostar

Weltwassertag 2015 in Mostar


Agentur für das Wassergebiet des Adriatischen Meeres Mostar war der Gastgeber des Arbeitstreffens in Mostar (20.03.2015), welches die Ressource Ministerien der Entitäten und Institute für den Wassersektor der Föderation BuH d.h. Republika Srpska zusammen organisieren. Der Weltwassertag ist wichtig, nicht nur die Manifestation. Der Tag soll auf allen Ebenen der Institute, die sich mit dieser Problematik auseinandersetzen, gefeiert werden. Alles was wir mit Wasser machen muss haltbar sein, damit wir dieses Ressource vielen weiteren Generationen zum Nutz überlassen können, und da wo Probleme bestehen, müssen wir unsere Ansätze verbessern und die Bereitwilligkeit auf Klimaveränderungen zu antworten erhöhen.

Die allgemeine Mitgliedsversammlung der UN hat mit der Resolution vom 22. Februar 1993 beschlossen den 22. März jedes Jahr als Weltwassertag zu feiern und dass an diesem Tag in der ganzen Welt die Aufmerksamkeit auf die Probleme bezüglich Wasser und Wasserresourscen gelenkt wird, jedes Jahr aber mit einem anderen Motto.

Dieses Jahr steigt der Weltwassertag unter dem Motto „Wasser und nachhaltige Entwicklung“, womit versucht wird noch einmal die Aufmerksamkeit auf die Wichtigkeit des Wassers zu lenken und die ganze Öffentlichkeit aufzufordern, mit Trinkwasser sparsam umzugehen.

Auf der diesjährigen Manifestation war unter anderem auch das Unternehmen Regeneracija anwesend, womit wir zeigen, dass wir als Unternehmen eine gesellschaftige Verantwortung tragen und dass unser Ziel ist, die Problematik der Abwässerung der Abwasser auf ein höheres Niveau zu setzen.

Regeneracija hat sich mit seinem Herstellungsprogramm, wie im Sektor für Abwässerung der Sanitär- und Fekalwasser, als auch im Sektor für Abwässerung der Tageswasser vorgestellt.

mehr lesen
World Day

World Day


Die allgemeine Mitgliedsversammlung der UN hat mit der Resolution vom 22. Februar 1993 beschlossen den 22. März jedes Jahr als Weltwassertag zu feiern und dass an diesem Tag in der ganzen Welt die Aufmerksamkeit auf die Probleme bezüglich Wasser und Wasserresourscen gelenkt wird, jedes Jahr aber mit einem anderen Motto.

Dieses Jahr steigt der Weltwassertag unter dem Motto „Wasser und nachhaltige Entwicklung“, womit versucht wird noch einmal die Aufmerksamkeit auf die Wichtigkeit des Wassers zu lenken und die ganze Öffentlichkeit aufzufordern, mit Trinkwasser sparsam umzugehen.

Auf der diesjährigen Manifestation war unter anderem auch das Unternehmen Regeneracija anwesend, womit wir zeigen, dass wir als Unternehmen eine gesellschaftige Verantwortung tragen und dass unser Ziel ist, die Problematik der Abwässerung der Abwasser auf ein höheres Niveau zu setzen.

Regeneracija hat sich mit seinem Herstellungsprogramm, wie im Sektor für Abwässerung der Sanitär- und Fekalwasser, als auch im Sektor für Abwässerung der Tageswasser vorgestellt.

Durch die Resolution der Generalversammlung der UN vom 22. Februar 1993 wird der Weltwassertag jedes Jahr am 22. März gefeiert und als solcher, verlangt er die Aufmerksamkeit der Öffentlichkeit auf regionalem und internationalem Niveau.

Das feiern des Weltwassertages ist nur ein Weg, um auf der globalen Ebene, im Sinne der nachhaltigen Entwicklung, das Bewusstsein über die Wichtigkeit des Wassermanagements für die heutigen aber auch zukünftigen Generationen zu lenken und auf Hilfe zu appellieren für einen großen Teil der Erdpopulation, denen leider, aus vielen Gründen, Trinkwasser unerreichbar ist. Mit der Auswahl eines spezifischen Themas, wird versuch jedes Jahr die Aufmerksamkeit auf einige Segmente der Wasserproblematik gelenkt zu werden.

Das Thema für den Weltwassertrag 2015 ist „Wasser und die nachhaltige Entwicklung“. Dem Konzept der nachhaltigen Entwicklung gehört heute der zentrale Platz bei der Betrachtung des langfristigen Bestandes und Fortschrittes der Menschheit. Die Nachhaltigkeit oder die nachhaltige Entwicklung kommt nicht nur als Vorbedingung vor, sondern auch als das Endziel der efektiven Organisation zahlreichen Aktivitäten auf der Erde.

Der wichtigste Faktor der nachhaltigen Entwicklung ist wahrscheinlich Wasser. Die Wasserressourcen sind, zusammen mit einem breiten Spektrum der Dienstleistungen, deren  Bestandteil sie sind, strategisch wichtig für die Senkung der Armut, die Wirtschafstentwicklung  und Nachhaltigkeit des ökologischen Systems. Vom Herstellungsprozess der Nahrung und Energie, über der Nutzung bei Industrieprozessen bis zu dem Schutz der Pflanzen, Tieren und Menschen von schädlichen Auswirkungen, trägt Wasser der Förderung des Lebensstandards und dem allgemeinem Lebensgut der Gesellschaft bei. Das Wasserpotential von Bosnien-Herzegowina, das uns zur Verfügung steht, verbindet uns zu einem rationalem und verantwortungsvollem Umgang.

Wasser ist nach Sauerstoff das Wichtigste für die Vitalität des Organismus. Von allen Substanzen in unserem Körper gilt Wasser als die am meisten vorhandene. Wasser ist die Grundsubstanz, die alle wichtigeren Prozesse in unserem Organismus reguliert. Bei einer erwachsenen, normal ernährten Person bildet Wasser 60 Prozent der Körpermasse, bei Neugeborene sogar bis zu 75 Prozent.

Bekannt ist, dass man ständig Wasser aus dem Organismus verliert und dieser Verlust muss nachgeholt werden. Jedoch verstehen viele Menschen die Bedeutsamkeit des Wassers in der alltäglichen Ernährung nicht und wie sie auf unsere Gesundheit wirkt und nehmen deshalb nicht die emfpohlene tägliche Dosis ein.

Falls Sie nicht wussten, man  muss in den Körper 6 bis 8 Gläser Wasser von 2dl täglich einnehmen. Empfohlen wird, dass von den täglichen Einnehmen von Flüßigkeiten 2/3 Wasser sind. Anbetracht dessen, dass Wasser die günstigste und verfügbarste Medizin ist, darf das Einnehmen von Wasser nicht vernachlässigt werden.

 

Interessantes über Wasser

 

  • Ein Liter Öl kann 2 Millionen Liter Wasser verschmutzen
  • In Entwicklungsländern sind 80 Prozent der Krankheiten mit Wasser verbunden
  • Durch ein 5-minutiges Duschen verbraucht man um die 100 Liter Wasser
  • Kanada besitzt 25 Prozent der gesamten Wasser der Erde
  • Heute gibt es in der Welt um die 100.000 Chemikalien und die meisten von denen gelangen ins Wasser

 

Daher, schützt das Wasser und vergisst nicht sie täglich einzunehmen nicht nur wenn sie durst haben. Gewöhnen Sie sich an, dass Wasser ein unausbleiblicher Teil Ihres Alltags wird.

mehr lesen
100% BiH Produkt gemäß den europäischen EN-Normen

100% BiH Produkt gemäß den europäischen EN-Normen


Das Unternehmen Regeneracija GmbH setzt weiter mit dem Trend des Organisierens von edukativen Prösentationen fort, so haben wir dieses Mal im Zusammenarbeit mit dem Institut für Standardisierung Bosnien-Herzegowinas am 12.03.2015 eine edukative Prösentation im Hotel Bosna in Banja Luka gehalten.

Themen der Präsentation waren:

  • „Reinigungstechnik der Sanitär-fekalen-, Tages- und Technikwasser, mit einem Zusammenschau der heimischen Gesetzesregulative nach Maßgaben der Europäischen EU Normen“, Präsentant des Themas war der Technikdirektor des Unternehmens Regeneracija GmbH, Mirzet Beganović
  • „Die Rolle und Bedeutung des Instituts für Standardisierung Bosnien-Herzegowinas in der Qualitätsinfrastruktur“, Präsetant des Themas war Goran Tešanović, Hilfsdirektor für die Kompatibilitätsnote des Instituts für Standardisierung Bosnien-Herzegowinas.

Auf der genannten Prösentation waren mehr als 100 eingeladene Gäste sowohl aus dem Staatssektor als auch aus Privatunternehmen asu Banja Luka und Umgebung anwesend.

100% einheimisch

Das Unternehmen Regeneracija GmbH ist ein hemisches bosnisch-herzegowinisches Unternehmen mit dem Sitz in Velika Kladuša, 2005 gegründet. Die Haupttätigkeit ist die Herstelllung und Instalation Geräte für Säuberung der Abwässer und Tageswässer und Ausarbeitung Wasserleitungssysteme.

Regeneracija, als ein hemisches bosnisch-herzegowinisches Unternehmen, Marktführer in dieser Branche, hat heute seine Tätigkeit auf Abwässerung von Straßen und Brücken erweitert.

Zur Zeit beschäftigt Regeneracija 60 Arbeitnehmer, die ein junges und temepramentvolles Team dasrtellen, das in seinem technischem Prozess alle Inovationen aus dieser Branche anwenden und somit eine respektabile Produktivität und Qualität ihrer Produkte und Dienstleistungen erreichen. Alle Arbeitsprozesse bis zu der finalen Ausführung werden durch das System der Qualitätsführung EN ISO 9001, das 2008 eingeführt wurde.

Schutz und Entwicklung der Umwelt und der Naturressourcen wird durch die Anwendung der Normen EN ISO 14 001 durchgeführt, das als integrierstes System des Qualitätsmagagements und des Umweltschutzes 2012 eingeführt wurde.

Dies ist die Fortführung einer Reihe edukativer Präsentationen, die das Team des Unternehmens Regeneracija BuH organisiert hat, und der Plan ist, dass der Trend in anderen Städten Bosnien-Herzegowinas weitergeführt wird.

 

mehr lesen
100% BiH proizvod po evropskim EN normama

100% BiH proizvod po evropskim EN normama


Firma Regeneracija d.o.o. u saradnji sa Institutom za standardizaciju Bosne i Hercegovine održala je u četvrtak 06.11.2014.god. edukativnu prezentaciju u hotelu Hollywood, općina Ilidža.

Teme prezentacije su bile:

– ”Tehnologija prečišćavanja sanitarno-fekalnih, oborinskih i tehnoloških voda, uz osvrt na domaću zakonsku regulativu u skladu sa evropskim EN normama”, prezentator teme je bio tehnički direktor Regeneracije d.o.o. gospodin Mirzet Beganović,

– «Uloga i značaj Instituta za standardizaciju BiH u infrastrukturi kvaliteta». Prezentator teme je gospodin Goran Tešanović, pomoćnik direktora za ocjenu usklađenosti Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine.

Na navedenoj prezentaciji je bilo prisutno 120 zvanica, iz javnog sektora kao i iz privatnih bosansko-hercegovačkih firmi.

100% DOMAĆE

Kompanija “Regeneracija d.o.o.” je domaća bosansko-hercegovačka kompanija sa sjedištem u Velikoj Kladuši, osnovana je 2005 godine. Osnovna djelatnost je proizvodnja i instaliranje uređaja za pročišćavanje otpadnih i oborinskih voda i izradu vodovodnih sistema. Regeneracija, kao domaća bosansko-hercegovačka kompanija, je lider u ovoj branši, do danas je proširila svoju djelatnost i na odvodnju puteva i mostova.

Regeneracija trenutno upošljava 75 radnika i predstavljaju jedan mlad i poletan tim, koji u svom tehnološkom procesu primjenjuju sve inovacije iz ove oblasti, postižući respektabilnu produktivnost i kvalitet svojih proizvoda i usluga.

Svi radni procesi do finalne izvedbe su popraćeni sistemom upravljanja kvalitetom EN ISO 9001 koji je uveden 2008.

Zaštita i unapređenje okoliša i prirodnih resursa se provodi primjenom normi EN ISO 14 001, koji je uveden kao integrisani sistem upravljanja kvalitetom i zaštitom okoliša 2012.

mehr lesen
Linijska odvodnja

Linijska odvodnja


Kompanija Regeneracija d.o.o. je generelani zastupnik MEA Water Management GmbH Aichach koncerna, koja u paleti svojih proizvoda ima i proizvodnju kanala za linijsku odvodnju, za što su drugi u svijetu po godišnjem prometu.

Kanali koje MEA ima u svom programu su pretežno izrađeni od materijala koji je otporan na habanje, so i štetne materije na saobraćajnicama, a to je polimerbeton. Navedene kanalice (polimerbetonske) su klase opterećenja do F900 i praktične su za saobraćajnice i aerodrome.

Pored polimerbetona zavidno mjesto pripada i kanalicama koje su izrađene od GRP (poliestera), sa klasom opterećenja do E600.

Ostali program linijske odvodnje sačinjavaju kanali sa različitim rešetkama (pocinčanim, lijevanoželjeznim, kompozitnim..), kao i sistem linijske odvonje sa nazivom PARKING-GARAŽA, koji su interesantni zbog visine kanalice koja može biti  30 mm.

mehr lesen
21 Generalni BH sajam ZEPS 2014

21 Generalni BH sajam ZEPS 2014


21 Generalni BH sajam ZEPS 2014

Na ovogodišnjem 21-om Generalnom BH sajmu ZEPS 2014 jedan  od izlagača je bila i Regeneracija  Velika Kladuša. Kao i svake godine među mnogobrojnim izlagačima,kako domaćim tako i inostranim, domaći proizvodi su prepoznati i Regeneracija opet dobija priznanje za promociju.

Na ovogodišnjem sajmu Regeneracija se predstavila sa nekoliko domaćih proizvoda između kojih su bili Prepumpna stanica, Separator ulja i masti,  Reviziono okno (šaht), kao i niz drugih proizvoda.

Kao domaći proizvođači uređaja za tretman otpadnih voda, vodovodnih sistema, i ostalih proizvoda, koji trenutno upošljava 80 radnika, nastojimo da podržimo domaću (lokalnu) zajednicu kroz prisustvo na svim sajmovima U Bosni i Hercegovini.

Svako na svoj način treba podržati DOMAĆE.

mehr lesen
Nagrada za Regeneraciju

Nagrada za Regeneraciju


Martin Raguž, Najeuropljanin u BiH i Edin Behrić, Lider nove generacije

Akademijom „Vrijeme je za Evropu i regionalnu saradnju“ Evropski pokret u Bosni i Hercegovini obilježio je ju srijedu, 07. maja, Dan Evrope u BiH. Akademija je održana u Hotelu „Hollywood“ na Ilidži. Tokom akademije dodijeljena su priznanja brojnim laureatima Evropskog pokreta iz Bosne i Hercegovine i regiona.

 

Načelnik općine Velika Kladuša Edin Behrić proglašen je „liderom nove generacije“ od strane Evropskog pokreta u BiH. Nagrađeno je i velikokladuško preduzeće „Regeneracija“ u kategoriji „Evropska kompanija BiH 2014“.

Među nagrađenima su se našli ambasadori, bivši i sadašnji ministri u zemlji i regionu, načelnici općina, mediji, umjetnici i drugi pojedinci. te kolektivi koji su podržali proces evroatlantskih integracija. Moto ovogodišnjeg, desetog, obilježavanja Dana Evrope u BiH je „Regionalna saradnja“.

mehr lesen
Svjetski dan voda 2014.

Svjetski dan voda 2014.


Međunarodni Svjetski dan voda svake se godine obilježava 22. marta kako bi se skrenula pozornost na važnost slatkih voda i podržalo održivo upravljanje slatkovodnim resursima. Na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) 1992. godine predložen je međunarodni dan proslave slatkih voda. Opća skupština Ujedinjenih naroda na taj je prijedlog odgovorila određivanjem 22. marta 1993. kao prvog Svjetskog dana voda. Svake godine Svjetski dan voda naglašava određeni aspekt slatkih voda.

Ove godine tema obilježavanja svjetskog dana voda je ,, Voda i energija”.

Voda i energija su usko povezane i ovisne jedna o drugoj. Taj odnos leži u središtu onoga što je poznato kao „veza voda-energija“.

Budući da se u zadnjih 100 godina broj stanovnika povećao deset puta, ukupna potrošnja energije je porasla 200 puta. Zbog povećanih potreba za energijom zadnjih 100 godina intenzivno se trošila hemijska energija fosilnih goriva, koju su biljke u davnoj prošlosti milionima godina sakupljale od Sunca. Izgaranjem fosilnih goriva oslobađa se toplota koja se koristi za zagrijavanje vodene pare i pokretanje parnih turbina, odnosno generatora. Uz ovaj proces se stvara i velika količina ugljen dioksida koji je odgovoran za efekat staklenika, odnosno za globalno zagrijavanje. Jedini izlaz su izvori energije koji ne stvaraju stakleničke plinove.

Jedan od takvih izvora je energija vode. Energija vodotoka je izvor energije koji ne zagađuje okoliš, jer nema ispuštanja štetnih plinova u atmosferu. U posljednjih 30-ak godina, proizvodnja energije u hidroelektranama je utrostručena, ali je time udio hidroenergije povećan za samo 50%.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u Evropi i u svijetu koja ima značajne rezerve čiste vode za piće, međutim, naš problem predstavlja neadekvatno odlaganje tečnih i čvrstih otpadnih materija. Biološko-hemijsko prečišćavanje tečnih otpadnih materija koje se ispuštaju u vodotoke na području Federacije BiH se ne vrši, dok se otpadne vode mehanički prečišćavaju samo u nekoliko gradova (Gradačac, Srebrenik, Neum). Ako uzmemo u obzir da vode sa šest od ukupno osam većih slivnih područja u Bosni i Hercegovini imaju prekogranični karakter (slivovi Une, Drine, Save, Neretve, Trebišnjice i Cetine), jasno je koliko je važno uložiti dodatne napore vezane za zaštitu postojećih vodnih resursa.

Značaj saradnje u upravljanju ograničenim resursima vode u svijetu, kako navodi UNESCO, ne smije biti potcijenjen, jer zagađenje vode ne poznaje granice. Manje zagađenje vodnih resursa znači veće količine vode, veću proizvodnju energije, veće ekonomske uštede i čišći okoliš, a samim tim i unaprijeđenje zdravlja stanovništva. Bosna i Hercegovina, zahvaljujući svojim značajnim vodnim resursima ima velike mogućnosti za proizvodnju hidroenergije.

mehr lesen
Poliesterska cisterna 18 000 l sa DVOSTRUKOM STIJENKOM

Poliesterska cisterna 18 000 l sa DVOSTRUKOM STIJENKOM


Dana, 17.01. 2014. godine su za Klinički centar Banja Luka isporučene dvije poliesterske cisterne sa dvostrukom stijenkom od 18 000 l, dok će u narednom periodu biti isporučeno još četiri iste cisterne, koje su predviđene da služe sa odležavanje kontaminirane kanalizacije u Kliničkom centru i to za projekat Južnog krila centralnog medicinskog bloka.

Dana, 17.01. 2014. godine su za Klinički centar Banja Luka isporučene dvije poliesterske cisterne sa dvostrukom stijenkom od 18 000 l, dok će u narednom periodu biti isporučeno još četiri iste cisterne, koje su predviđene da služe sa odležavanje kontaminirane kanalizacije u Kliničkom centru i to za projekat Južnog krila centralnog medicinskog bloka.

Dvoslojene cisterne su dimenzionisane prema projektnom rješenju, te pored duplog (sigurnosnog) sloja posjeduju:

-postolje,

-ljestve za pristup otvoru,

-SML ulaz DN 100, SML izlaz DN 150 , PVC priključak za ozraku Ø 110mm,

-ulazni otvor DN 500 za reviziju sa poklopcem DN 500,

-sondu za mjerenje nivoa medija,

-mješalo za miješanje medija sa uređajem za mjerenje nivoa radioaktivnosti.

Cilj domaće kompanije Regeneracije jeste da udovolji svojim  klijentima, pa tako i u ovom slučaju realizujemo projekat sa poliesterskom cisternom dvostruke stijenke za specijalne namjene (kontaminirane kanalizacije u ovom slučaju).

mehr lesen
Regeneracija podržala plemenitu akciju Let’s Do It-velika akcija pošumljavanja milion sadnica za jedan dan

Regeneracija podržala plemenitu akciju Let’s Do It-velika akcija pošumljavanja milion sadnica za jedan dan


Nakon višemjesečne pripreme i učestalog rada mladih volontera u organizaciji, u četvrtak 24.oktobra 2013. godine završena je prva velika akcija pošumljavanja ”Let’s Do It – milion sadnica za jedan dan”.

Volonteri, zajedno sa organizatorima akcije, su od okupljanja u 9h  pa do samog završetka akcije vrijedno radili i pokazali kako postoje ljudi koji bi dali posljednji atom snage kako bi unaprijedili svoju životnu okolinu.

Polazak je bio organizovan ispred Zemaljskog  muzeja u Sarajevu,  gdje je 10 autobusa čekalo volontere.  Jedan broj se uputio prema Humu (”Park šume Hum”) a ostatak prema Čavljaku.  U akciji je učestvovalo oko 600 volontera sa područja Kantona Sarajevo i uspješno je zasađeno 7000 sadnica.

Dan je protekao u veseloj radnoj atmosferi, a svaki učesnik je ostavio važan trag  iza sebe.

Indijanska poslovica kaže: ”Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka”.  Akcijom ”Lets Do It – milion sadnica za jedan dan” smo poslali poruku da postoji svijest o očuvanju prirode.

Ovo je dokaz da se uz dobru ogranizaciju može učiniti nešto korisno kako za današnje tako i za buduće generacije i naraštaje.

mehr lesen
Zamjena betonskih separatora na dionici Jošanica-Podlugovi

Zamjena betonskih separatora na dionici Jošanica-Podlugovi


Zamjena betonskih separatora sa poliesterskim separatorima tipa Regeneracija na dionici Jošanica-Podlugovi je urađena nakon utvrđivanja nefuncionalnosti istih što zbog oštećenja tako i zbog nezadovoljavanja norme BAS EN 858 koja u vrijeme njihove ugradnje, nije bila definisana Zakonom o ispustanju otpadnih voda.

U smislu glavnog izvođača radova na ovom projektu Regeneracija d.o.o. je izvršila zamjenu ukupno 23 separatora što je podrazumjevalo izvođenje predviđenih građevinskih i montažnih radova.

mehr lesen
Zimsko održavanje cesta

Zimsko održavanje cesta


Regeneracija doo u svom proizvodnom programu izrađuje uređaje za zimsko održavanje cesta po imenom R-Mix. Takav jednan je isporučen firmi ITC doo, Zenica za potrebe Centra za održavanje autocesta u Kaknju i isti je pustan u pogon za predstojeću sezonu. Sistem služi sa pripravljanje slane otopine za posipanje s ciljem sprečavanja stvaranja poledice na kolovoznim površinama.

mehr lesen
Sarajevska zaobilaznica

Sarajevska zaobilaznica


U okviru projekta izgradnje Sarajevske zaobilaznice Regeneracija je učestvovala na svim dosadašnjim radovima. Na Lot-u 1 privedeni su kraju radovi odvodnje trase i objekata za što je izvršena proizvodnja i ugradnja poliesterskih šahtova, slivnika i separatora.

Odvodnja objekata u koje spadaju: vijadukt Biješće, vijadukt Reljevo, vijadukt Oštrik, natputnjak Jošanica, rampa Butila A, B, C, D, vijadukt Rječica, natputnjak Reljevo u ukupnoj dužini od 3.079,00 m.

Za Lot 2A je rađena proizvodnja, transpot i montaža poliesterski slivnika, šahtova i separatora.

mehr lesen
Koridor Vc, Dionica Vlakovo-Tarčin

Koridor Vc, Dionica Vlakovo-Tarčin


U okviru projekta izgradnje autoputa Koridor Vc, dionice Vlakovo-Tarčin, Regeneracija d.o.o. se uvrstila na listu domaćih firmi koje učestvuju u radovima. Na ukupno tri poddionice ugovoreni su sljedeći radovi:

1. Poddionica Vlakovo-Lepenica ugovorena je kompletna izgradnja sistema zatvorene odvodnje.  Ovdje ulazi nabavka, isporuka i ugradnja cjevovoda, te proizvodnja, isporuka i ugradnja poliesterskih separatora, šahtova i  slivnika.

2. Poddionica Lepenica-Suhodol je obuvaćena radovima slično kao u prethodnoj poddionici

3. Poddionica Suhodol-Tarčin je pored odvodnje trase ugovorena i mostovska odvodnja sa dva objekta

mehr lesen
Radna posjeta u vezi projekta kanalizacije Bihać

Radna posjeta u vezi projekta kanalizacije Bihać


Dana 11.07.2013 u prostorijama Regeneracija doo, Velika Kladuša je održan radni sastanak sa
predstavnicima svih uključenih u realizaciji projekta Prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Bihać.

Osim domaćina prisutni su bili predstavnici firme Aquaterm doo, Karlovac kao izvođač radova, Una-consulting doo, Bihać kao projektanta, te predstavnici Općine Bihać kao investitori.

Tom prilikom su gosti upoznati sa proizvodnim kapacitetima, tehnologijom i dinamikom rada te ostalim pitanjima u vezi proizvodnje.

mehr lesen
Regeneracija doo na dionici autputa Vc, Vlakovo – Tarčin

Regeneracija doo na dionici autputa Vc, Vlakovo – Tarčin


Regeneracija doo, Velika Kladuša nastavlja sa aktivnostima na najvećem radilištu u BiH. Ugovoreni su poslovi odvodnje trase kao i isporuke šahtova i separatora tipa Regeneracija na dionici autputa Koridor Vc VlakovoTarčin i to na poddionicama Vlakovo-Lepenica, Lepenica-Suhodol i Suhodol-Tarčin

U nastavku prenosimo tekst preuzet sa eKapije u kojem se daje pregled domaćih firmi sa učešćem u izgradnji ove zahtjevne dionice.

Dvadeset bh. kompanija angažovano na dionici Vlakovo-Tarčin  

Izvor: eKapija.BA, 01.07.2013 16:24:58

Autoceste FBiH d.o.o. Mostar danas su organizirali obilazak kompletne dionice Vlakovo – Tarčin ukupne dužine 20,2 km koja bi trebala biti završena i puštena u promet do kraja 2014. godine čime će se dobiti funkcionalna cjelina od 80 kilometara autoceste od Zenice do Tarčina.

Podsjetimo, na dionici se izvode radovi u vrijednosti od 722 miliona KM. Izvođač radova je turska kompanija Cengiz Insaat, dok 60% radova izvodi 20-ak bh. kompanija. “Dionica predstavlja jedan od najzahtjevnijih projekata na Koridoru Vc i sastoji se od tri poddionice: Vlakovo – Lepenica (10,1 km), Lepenica – Suhodol (5,5 km) i Suhodol – Tarčin (4,6 km). Na navedenoj dionici projektovano je sedam tunela, sedam mostova/vijadukata, petlja Vlakovo, čeono naplatno mjesto Vlakovo, petlja Lepenica, odmorište Mokrine i petlja Tarčin”, navode iz Autocesta Federacije.

Dodaju da je izgradnja prve poddionice Vlakovo – Lepenica počela 17.01.2013. godine. Izvođač radova je turska kompanija Cengiz Insaat i više domaćih kompanija. Vrijednost ugovora iznosi 350 miliona KM sa PDV-om. Vrijednost radova koje izvode domaće kompanije iznosi vise od 200 miliona KM. Na izgradnji ove dionice angažovani su: Hering d.d. Široki Brijeg, Deling d.o.o. Tuzla, Euroasfalt d.o.o. Sarajevo, A3 d.o.o. Široki brijeg, Butmir d.o.o. Sarajevo, HP Investing d.o.o. Mostar, GP Put d.d. Sarajevo, Grakop d.o.o. Kiseljak, IN d.o.o. Sarajevo, Džekos d.o.o. Sarajevo, Elko-Marić d.o.o. Mostar, AGI d.o.o. Konjic, Kov-Grad d.o.o. Bužim, Regeneracija d.o.o. Velika Kladuša, Energoinvest d.d. Sarajevo, Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar, TBG BH d.o.o. Kakanj, Velbos d.o.o. Žepče, SKK d.o.o. Sarajevo, Termobeton d.o.o. Breza.

U okviru ove poddionice projektovani su slijedeći objekti: tunel Gaj dužine oko 880 metara, tunel Tulica dužine oko 550m, tunel Ban brdo dužine 350 metara, vijadukt Vlakovo dužine 390m, dvije rampe (vijadukta) dužine 250m, vijadukt Gladno Polje dužine 350m, vijadukt Šamin Gaj dužine 350m, vijadukt Podgaj dužine 65m, čeono naplatno mjesto Vlakovo, petlja i bočno naplatno mjesto Lepenica.

Izgradnja poddionice Lepenica – Suhodol počela je 17.09.2012. godine. Vrijednost izgradnje navedene poddionice iznosi 147 miliona KM sa PDVom. Najznačajniji objekti na poddionici su: tunel T2 Grabosječ koji je dužine oko 890 metara, tunel T1 Zakunjača dužine oko 360 metara, most Lepenica 1 dužine oko 238 metara i most Lepenica 2 dužine oko 219 metara. Izvođač radova je turska kompanija Cengiz Insaat.

Izgradnja podionice Suhodol – Tarčin počela je u junu 2013. godine. Vrijednost izgradnje navedene poddionice je 225 miliona KM sa PDV-om. Najznačajniji objekti su: tunel Suhodol koji je dužine oko 2.800 metara, tunel Tarčin dužine oko 400 metara, most Bijela dužine oko 90 metara, te petlja Tarčin preko koje će biti omogućeno povezivanje sa magistralnom cestom M17. Izvođač radova je turska kompanija Cengiz Insaat u partnerstvu sa firmom Euro-asfalt d.o.o. iz Sarajeva.

Domaće kompanije izvode više od 60% radova na ove tri poddionice. Ukupno je angažovano 20-tak domaćih kompanija sa preko 2000 radnika direktno angažovanih na izgradnji. U izgradnji je angažovano više od 300 kamiona, preko 100 građevinskih mašina, te više setova tunelske opreme.

“U julu ove godine potpisat će se ugovor za izgradnju dijela sarajevske zaobilaznice (LOT 3A od Butila – do Vlakova, dužine 3 km). Predviđena vrijednost radova je 36 miliona KM, a radove će izvoditi Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i ŽGP d.d. Sarajevo. Izgradnjom ovog dijela sarajevske zaobilaznice spojit će se izgrađeni dio autoceste sa dionicom Vlakovo – Tarčin”, navode iz Autocesta Federacije.

JP Autoceste FBiH potpisale su sporazum sa općinama Hadžići i Kiseljak o sanaciji lokalnih cesta na dijelovima gdje se izvode radovi na izgradnji Koridora Vc. U narednom periodu potpisat će se i sporazum sa Općinom Ilidža. U sklopu izgradnje dionice Vlakovo-Tarčin projektom je predviđeno i bit će izgrađeno oko 8 km lokalnih i servisnih saobraćajnica, odnosno: na poddionici Vlakovo-Lepenica 2,5 kilometara, na poddionici Lepenica-Suhodol 4,6 kilometara i na poddionici Suhodol-Tarčin oko 1 kilometar, ističu iz Autocesta FBiH.

mehr lesen
Završetak mostovske i vanmostovske odvodnje na dionici Drivuša – Gorica

Završetak mostovske i vanmostovske odvodnje na dionici Drivuša – Gorica


U okviru projekta odvodnje objekata na Koridoru Vc, most M1, M2 i M3 te Most M Bosna, na dionici Drivuša-Gorica, predviđeni radovi su uspješno okončani. Ukupna odvodnja tih objekata iznosi 1.970,00 m.

Projektom vanmostovske odvodnje obuhvaćene su i naplatne kućice Drivuša te Centar održavanja (COKP). U svrhu vanmostovske odvodnje proizvedeni su i isporučeni separatori ulja i biološki uređaji za sanitarno-fekalne vode.

mehr lesen
Isporuka šahtova za kanalizaciju Kladanj

Isporuka šahtova za kanalizaciju Kladanj


U oviru projekta “Izgradnja kolektora i kanalizacione mreže u užem centru grada” Kladanj, isporučena je prva količina poliesterskih šahtova za radove koji su već u toku. Projektom je predviđeno da se riješi sistem odvodnje otpadnih voda kroz izgradnju kanalizacionog sistema, a čime će se poboljšati regulacija otpadnih voda i izvršiti razdvajanje fekalnih i površinskih voda.

mehr lesen
Puštanje u rad uređaja 150m3/dan

Puštanje u rad uređaja 150m3/dan


Nakon isporuke i ugradnje SBR uređaja za Butile na Koridoru Vc, ovih dana se pristupilo pustanju uređaja u rad. U okviru tih radova koji su
u toku izvršena je montaža objekta za smještaj upravljačke jedinice uređaja i  daljinsko praćenje rada.

mehr lesen
Isporuka šahtova za projekat odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda Bihać

Isporuka šahtova za projekat odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda Bihać


U okviru projekta Prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Bihać, gdje su u rekonstrukciji kanalizacione mreže predviđeni šahtovi tipa Regeneracija počela je isporuka šahtova za prvu fazu radova u kojoj je planirana ugradnja 48 kom na lokaciji Bakšaiš/Kralje. Realizacija ovog projekta je rezultat uspješne  suradnje Općine Bihać, JP “Vodovod” d.o.o. Bihać i njemačke razvojne banke  KfW na implementaciji projekta unapređenja sistema vodosnabdijevanja u općini  Bihać.

mehr lesen
Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša


Od 05.06. i 06.06.2013.g. u Bihaću je održan prvi naučno-stučni skup “Svjetski dan zaštite okoliša” gdje je Regeneracija doo, bila jedan od sponzora. Ovaj skup ima tendeciju prerastanja u tradicionalni, kako je već nagovješteno.

U dvodnevnom trajanju održano je nekoliko predavanja sa sljedećim temama:

– Zaštita voda

– Zaštita tla i zraka

– Upravljanje otpadom

– Okoliš, hrana i zdravlje

Predavanja su držali  domaći i inostrani predavači iz susjednih država Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

mehr lesen
Svjetski dan voda 2013.

Svjetski dan voda 2013.


Danas je Svjetski dan voda koji se obilježava svake godine 22. marta. Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Argentini. Nakon konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou, Opća skupština UN-a je rezolucijom od 22 februara 1993 godine odlučila da se 22 mart svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Voda je izvor života i prekriva četiri petine naše planete. Međutim, pitka voda često je nedostupna, te zagađena voda predstavlja prijetnju i svakog dana 4000 djece umire od bolesti uzrokovanih ne čistom vodom. Svakog dana prosječno kućanstvo potroši oko 50 litara vode na ispiranje wc-a, jedan od šest ljudi na Zemlji nema dnevnih 20-50 litara osigurane svježe vode, a svakodnevno od posljedica nedostatka vode umire 3.800 djece. Prema procjenama čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta.

Poslije kisika, voda je na drugom mjestu po vitalnoj važnosti za organizam. Od svih tvari, u našem tijelu najviše ima vode koja je temeljna tvar i koja regulira sve važnije procese u našem organizmu. Kod odrasle, normalno uhranjene osobe voda čini više od 60% tjelesne težine, kod novorođene djece i do 75% tjelesne težine.

Poznato je da se voda stalno gubi iz organizma i taj gubitak mora biti nadoknađen. Međutim, mnogi ljudi ne razumiju važnost vode u svakodnevnoj prehrani i kako ona utječe na naše zdravlje, te ne unose preporučenu dnevnu dozu.

Ako niste znali, u organizam trebate unositi minimalno 6 do 8 čaša od 2 dl vode na dan. Savjetuje se da od ukupnog dnevnog unosa tekućine 2/3 bude voda. S obzirom da je voda najdostupniji i najjeftiniji lijek, njezin redoviti unos ne smijete zanemariti.

Zanimljivosti o vodi

• Jedna litra ulja može zagaditi dva milijuna litara vode.
• U zemljama u razvoju 80 % bolesti je povezano s vodom.
• Petominutnim tuširanjem potroši se oko 100 litara vode.
• Kanada posjeduje 25 % ukupne svjetske vode.
• Danas je u svijetu oko 100 tisuća kemikalija, a većina ih dospije u vodu.

Stoga, čuvajte vodu.

mehr lesen